«Αν θέλετε την πρόβλεψή μου, αυτή είναι ότι είμαστε πολύ κοντά στη μη εφαρμογή του μέτρου για την περικοπή των συντάξεων», δήλωσε  χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Του Ανδρέα Πετρόπουλου

Η αισιοδοξία μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών δεν κρύβεται τις τελευταίες ημέρες, παρά τη δεδομένη δυσκολία του θέματος, καθώς πέρα από τη θετική στάση της Κομισιόν, υπάρχουν και παράγοντες που δεν ανήκουν όλοι στην πλευρά του ΔΝΤ, οι οποίοι παραμένουν επιφυλακτικοί, αν όχι (θεσμικά) αρνητικοί. Και ζητούν στοιχεία που να αποδεικνύουν με αριθμούς ότι οι περικοπές των συντάξεων δεν είναι δημοσιονομικά αναγκαίες για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του www.bigbusiness.gr το μέτρο των μειώσεων από την 1.1.2019 «έχει εξουδετερωθεί». Η κυβερνητική επιχειρηματολογία έχει πείσει σε μεγάλο βαθμό ακόμα και τους πιο δύσπιστους από τους δανειστές, καθώς τα στοιχεία που παρουσιάζονται δεν μπορούν να διαψευστούν.

 Συγκεκριμένα:

1. Οι δανειστές έχουν αποδεχθεί ότι το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ θα φτάσει κοντά στο 1,5 δισ. ευρώ στο τέλος του χρόνου, δηλαδή θα είναι υπερδιπλάσιο από αυτό που είχαν υπολογίσει και συμφωνήσει στην δεύτερη αξιολόγηση. Τότε κυβέρνηση και θεσμοί θεωρούσαν ότι είναι εφικτό ένα πλεόνασμα τα 750 με 800 εκατ. ευρώ για τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του ΕΦΚΑ. Μόνο που αυτό το πλεόνασμα θα διπλασιαστεί το δεύτερο χρόνο λειτουργίας του υπερταμείου.

2. Ακόμα πιο ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία που συνοδεύουν αυτό το «σκορ» του ΕΦΚΑ. Έχουμε και λέμε λοιπόν: Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο η αύξηση της απασχόλησης που συνεπάγεται έσοδα από μισθωτή εργασία, ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη. Αναλυτικά, το πρώτο εξάμηνο του 2018 τα έσοδα από εισφορές μισθωτών ανήλθαν σε 3,2 δισ. ευρώ από 2,9 δισ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2017. Είναι αυξημένα δηλαδή κατά 8,96%. Μάλιστα, εκτιμάται ότι η αύξηση θα διατηρηθεί για όλο το έτος και προβλέπεται ότι θα ξεπεράσουν τελικά τα 6,75 δισ. ευρώ, δηλαδή θα είναι αυξημένα κατά 504 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αρχική πρόβλεψη που έχει εγγραφεί στο Μεσοπρόθεσμο (6,24 δισ. ευρώ).

3. Όπως πρόσφατα δήλωσε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου στο οκτάμηνο Ιανουαρίου- Αυγούστου το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ άγγιξε τα 900 εκατ. ευρώ, καθώς και το ΕΤΕΑΕΠ, θα κλείσει το 2018 με πλεόνασμα 100 εκατ. ευρώ στον κλάδο επικουρικής ασφάλισης και 1,2 δισ. ευρώ στον κλάδο των εφάπαξ παροχών.

Με αυτά τα δεδομένα έκανε την συγκεκριμένη πρόβλεψη χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Στην επιχειρηματολογία του ότι το μέτρο δεν είναι αναγκαίο να εφαρμοστεί, ανέφερε ότι «το πρωτογενές πλεόνασμα και για το 2019 και για το 2020 θα υπερβεί τον στόχο του 3,5%. Σε αυτό το πλαίσιο βρισκόμαστε, σε αυτή τη συζήτηση βρισκόμαστε, αυτή την ενημέρωση κάνουμε, αυτά τα επιχειρήματα εξηγούμε στους ευρωπαϊκούς θεσμούς». Το μόνο που πρόσθεσε είναι ότι «θα γίνει και ο έλεγχος του ελληνικού προϋπολογισμού από την Κομισιόν, όπως και σε όλες τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, και θα ληφθούν και οι απαραίτητες αποφάσεις».