Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο υπουργός  Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στη Βουλή για την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών, μετά το χθεσινό κραχ. Οι τράπεζες βρίσκονται σε καλή θέση, είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες είπε, ενώ για την πρόκληση των «κόκκινων» δανείων, τόνισε ότι η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη.

Ο κ. Τσακαλώτος, απαντώντας στην Βουλή για την κατάσταση των τραπεζών, αναφέρθηκε στα θετικά στοιχεία τα οποία αναγνωρίζονται από τους σοβαρούς επενδυτές κι όχι αυτούς που «σορτάρουν».

«Έχουμε τέσσερα θετικά πράγματα τον τελευταίο καιρό για τις τράπεζες. Οι δύο από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν βγει από την διαδικασία του ELA κι οι άλλες δύο αναμένεται να βγουν μέχρι τα Χριστούγεννα. Δεν έχουν πια ELA, δηλαδή δεν έχουν ανάγκη ρευστότητας.

Όλες οι τράπεζες έπιασαν τους στόχους για τα κόκκινα δάνεια, όλες πέρασαν τα stress tests, όλες έχουν επιστροφή καταθέσεων. Αυτά είναι τα θεμελιακά δεδομένα», τόνισε  και ανέφερε  πως έχουν δημιουργηθεί θεσμοί για να αντιμετωπιστούν οι όποιες προκλήσεις.

Σχετικά με τα «κόκκινα» δάνεια, ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι ο αγώνας των τραπεζών για να μειωθούν «πρέπει να συνεχιστεί», ξεκαθάρισε όμως ότι η εκτίμηση της κυβέρνησης είναι ότι «αυτή η πρόκληση είναι εντελώς αντιμετωπίσιμη».

Θα παρακαλούσα λοιπόν όλους εδώ να είναι προσεκτικοί, και να εγκαταλείψουν τα περί κατάρρευσης των τραπεζών. Δεν είναι μόνο λάθος, δεν είναι και αλήθεια, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών.

Οι συντάξεις και το προσχέδιο του προϋπολογισμού

«Προκαλεί φοβερή εντύπωση πόσα λίγα ξέρει για την Ευρώπη, το κίνημα "Μένουμε Ευρώπη", δεν φαίνεται να ξέρουν, ενώ είναι τόσο φιλοευρωπαϊκοί που δεν ξέρουν ποιους κανόνες έχει η Ευρώπη, πώς λειτουργεί η Ευρώπη» σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών την κριτική της αντιπολίτευσης για το προσχέδιο του προϋπολογισμού πως είναι πρωτοφανές να κατατίθενται δύο σενάρια για τον προϋπολογισμό.

«Από το 2010 που ήμασταν σε πρόγραμμα και γι΄αυτό δεν μας αφορούσε, υπάρχει το ευρωπαϊκό εξάμηνο. Κάθε χώρα, κάθε χρόνο καταθέτει στη Κομισιόν ένα προσχέδιο με το σενάριο βάσης και με το τι θέλει να κάνει η κάθε κυβέρνηση. Αυτό κάνει κάθε χώρα, κάθε χρόνο. Εμείς είναι η πρώτη φορά που το κάνουμε γιατί είχαμε δύο κόμματα που διαλύσανε την Ελλάδα, τη χρεοκόπησαν, ήμασταν σε προγράμματα και άρα δεν ήμασταν στο ευρωπαϊκό εξάμηνο», είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και επανέλαβε: «Το σενάριο βάσης δεν συνιστά βασικό σενάριο. Βασικό σενάριο σημαίνει με τι δουλεύεις και τι θέλεις να κάνεις. Το σενάριο βάσης το έχουν όλες οι χώρες, και στον προϋπολογισμό και στο Μεσοπρόθεσμο, και λέει ποιο θα είναι το αποτέλεσμα αν δεν κάνουμε απολύτως τίποτα. Δηλαδή τι θα γίνει αν δεν αλλάξουμε κανέναν φόρο, καμία κοινωνική ασφαλιστική εισφορά, καμία δαπάνη, είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω, ποιο θα είναι το αποτέλεσμα».

«Μάθετε πώς δουλεύει η Ευρώπη και πώς δουλεύει το εξάμηνο. Αυτό που κάνουμε εμείς δεν είναι εναλλακτικά σενάρια. Εμείς καταθέτουμε τι θέλουμε να κάνουμε, αυτό που θέλουμε να κάνουμε», είπε ο κ. Τσακαλώτος.

Αναφερόμενος σε παρέμβαση του Θανάση Θεοχαρόπουλου ότι δεν έχουμε καθαρή έξοδο, ο υπουργός Οικονομικών σχολίασε ότι «εδώ ένα και ενάμιση χρόνο το ΚΙΝΑΛ και η ΝΔ χαρακτηρίζουν μούφα την έξοδο από το πρόγραμμα, ότι η Ελλάδα δεν θα έχει ελευθερία κινήσεων».

"Πού στηρίζατε όλα αυτά; στις συντάξεις. Για ενάμιση χρόνο βάλατε όλα τα αυγά σας σε αυτό το καλάθι. Ότι δηλαδή δεν έχουμε καθαρή έξοδο επειδή θα μειωθούν οι συντάξεις. Μπορώ να σας φέρω χιλιάδες δηλώσεις και από τη ΝΔ και από ΚΙΝΑΛ. Χτίσατε όλο το αφήγημα σας στην περικοπή των συντάξεων», προσέθεσε ο κ. Τσακαλώτος και σημείωσε πως από πέρυσι είχε προειδοποιήσει την αντιπολίτευση να μην βάζει όλα της τα αυγά σε αυτό το καλάθι γιατί θα βρίσκονταν σε αδιέξοδο αν δεν μειωθούν οι συντάξεις.

«Τώρα φαίνεται ότι αλλάζετε το αφήγημα σας και λέτε πως δεν θα έχουμε καθαρή έξοδο και αυτό θα αποδειχθεί γιατί δεν θα μπορέσει η Ελλάδα να βγει στις αγορές. Αυτό θα είναι το καινούργιο σας καλάθι; Εκεί θα βάλετε τώρα όλα τα αυγά σας; να το ξέρουμε. Άμα βγούμε στις αγορές, τι θα πείτε;», είπε ο υπουργός Οικονομικών και προσέθεσε: «Εμείς δουλέψαμε δύο χρόνια για να αλλάξουμε μια πολιτική που την θεωρήσαμε άδικη και το είπαμε. Δουλέψαμε δύο χρόνια γι΄ αυτό και δεν κοροϊδέψαμε κανέναν! Ξέρουμε πόσο έχει υποφέρει ο ελληνικός λαός, ξέραμε ότι δεν είναι σωστή πολιτική να μειωθούν οι συντάξεις και είμαστε πολύ κοντά να καταφέρουμε να μην μειωθούν! Εμείς προσπαθήσαμε να μην μειωθούν οι συντάξεις, εσείς παίζετε με τον πόνο του ελληνικού λαού για να κερδίσετε κανέναν πόντο στην πολιτική σκακιέρα».

Κ. Παπανάτσιου: Ο στόχος για την ακύρωση του μέτρου μείωσης των συντάξεων φαίνεται να επιτυγχάνεται

Βρισκόμαστε σε ανοδική πορεία και αυτή η τάση αποτυπώνεται και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, ανέφερε μιλώντας νωρίτερα στη Βουλή η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου.

«Στο προσχέδιο φαίνεται ξεκάθαρα ότι υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος ώστε το μέτρο για την περικοπή των συντάξεων να μην εφαρμοστεί και παράλληλα να ενσωματωθούν και τα θετικά μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ για το 2019. Κατανοούμε την αγωνία της αντιπολίτευσης που θέτει τεχνικά επιχειρήματα, καθώς μέρα με τη μέρα ο στόχος που έχει θέσει η κυβέρνηση, για την ακύρωση του μέτρου, φαίνεται να επιτυγχάνεται. Τους συνιστούμε ψυχραιμία. Συνεχίζουμε με στόχο να βγούμε από την κρίση και να βάλουμε τα θεμέλια για την αυτόνομη πορεία της χώρας για μια ανάπτυξη που δεν θα αφορά μόνο τους λίγους αλλά την κοινωνική πλειοψηφία στη χώρα», είπε η υφυπουργός Οικονομικών.

«Η Ελλάδα κάνει σταδιακά αλλά σταθερά βήματα προς την έξοδο από την κρίση. Το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται μέρα με τη μέρα, και καταδεικνύεται από στοιχεία που που έχουν κατατεθεί το τελευταίο διάστημα. Η ανεργία το Μάιο καταγράφηκε στο 19,5 πέφτοντας περίπου 8 μονάδες σε σχέση με το 2013», είπε επίσης η υφυπουργός Οικονομικών και επισήμανε ότι «ο δείκτης ιδιωτικής κατανάλωσης βρίσκεται σε ανοδική τροχιά, ενώ άνοδο αξιοσημείωτη παρουσιάζουν και οι εξαγωγές».