Αγώνα με το χρόνο για αποκρατικοποιήσεις που θα αποφέρουν έσοδα 2,74 δισ. ευρώ μόνο το 2018, δίνει η κυβέρνηση, η οποία σχεδιάζει διαδικασίες εξπρές για να προλάβει το όριο του Ιουνίου. ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, Ελ. Βενιζέλος και Ελληνικό στο επίκεντρο.

Η κυβέρνηση καλείται τη νέα χρονιά να κλείσει τις εκκρεμότητες στις αποκρατικοποιήσεις, προκειμένου να επιτευχθεί η έξοδος από το μνημόνιο εντός του στόχου του Ιουνίου. Ως εκ τούτου, έως τον Μάρτιο θα πρέπει να έχουν προκηρυχθεί οι διαγωνισμοί για ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ, 17% της ΔΕΗ, 30% του διεθνούς αερολιμένα ''Ελευθέριος Βενιζέλος'' ώστε να έχουν κλείσει τον Ιούνιο, προθεσμία επίσης για την ολοκλήρωση της συναλλαγής για την παραχώρηση του Ελληνικού.

Αναλυτικά:

ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ, ΟΤΕ: Τον Μάρτιο το ΤΑΪΠΕΔ θα προκηρύξει διαγωνισμούς για την πώληση του 17% της ΔΕΗ, του 65% της ΔΕΠΑ, του 35% των ΕΛΠΕ και του 5% του ΟΤΕ.

ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Ο διαγωνισμός για την πώληση του 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών αναμένεται να ξεκινήσει τον Μάρτιο, ενώ έως τον Απρίλιο θα πρέπει να έχει κυρωθεί η επέκταση της σύμβασης παραχώρησης στη Βουλή.

ΕΓΝΑΤΙΑ: Ο διαγωνισμός παραχώρησης θα ξεκινήσει τον Μάρτιο. Στο συγκεκριμένο ζήτημα εκκρεμεί για το πράσινο φως της τρίτης αξιολόγησης, να υποβληθούν στην Κομισιόν τα νέα τέλη διοδίων και να αποσύρει ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρ. Σπίρτζης τη δέσμευση για εκπτώσεις στα διόδια.

ΔΕΣΦΑ: Τον Φεβρουάριο αναμένεται η ανακήρυξη του προτιμητέου επενδυτή και η υπογραφή της συμφωνίας τον Απρίλιο, με ορίζοντα ολοκλήρωσης της διαδικασίας τον Ιούνιο.

ΟΛΘ: Ως τον Απρίλιο πρέπει να έχουν ''πέσει οι υπογραφές'' για την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης.

'Οσον αφορά το υπερταμείο, αποφασίστηκε ότι δεν θα συσταθεί τελικά η Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ), η θυγατρική δηλ. του υπερταμείου. Το διοικητικό συμβούλιο του υπερταμείου θα ξεκινήσει τις αξιολογήσεις των εκτελεστικών και τη στελέχωση των διοικήσεων των ΔΕΚΟ, ενώ ως τον επόμενο Μάιο θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι αξιολογήσεις των μελών των ΔΣ των ΕΛΤΑ και ΟΑΣΑ (ΣΤΑΣΥ, ΟΣΥ). Να σημειωθεί ότι η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία θα πρέπει να ενταχθεί στο υπερταμείο, ως προαπαιτούμενο των θεσμών.

Αξίζει να σημειωθεί πως από το 2011 μέχρι και το 2017 έχουν υλοποιηθεί 38 έργα αποκρατικοποιήσεων με την υποβολή δεσμευτικών προσφορών συνολικής αξίας 7,76 δισ. ευρώ, ενώ εισπράχθηκαν- σε ταμειακή βάση - έσοδα από ολοκληρωμένες συναλλαγές συνολικής αξίας 4,7 δισ. ευρώ.