Την άμεση προκήρυξη του έργου ψηφιακής γεωργίας από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αποφάσισαν σε συνάντηση που είχαν σήμερα οι δύο υπουργοί, Νίκος Παππάς και Σταύρος Αραχωβίτης, με τον Ευρωπαίο επίτροπο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, Φιλ Χόγκαν, στο ΥΠΑΑΤ.

Επίγειοι σταθμοί και δορυφόροι θα δίνουν συμβουλές για το χωράφι του κάθε αγρότη

Στις 13 περιφέρειες της χώρας θα τοποθετηθούν 6.500 επίγειοι σταθμοί, οι οποίοι, μεταξύ άλλων, θα έχουν τη δυνατότητα συνεργασίας με τους υφιστάμενους μετεωρολογικούς σταθμούς της ΕΜΥ.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως πρόκειται για την πρώτη εθνική υποδομή ευφυούς γεωργίας στην Ευρώπη.

Χόγκαν: Η Ελλάδα έχει σημειώσει τεράστια πρόοδο στην ψηφιακή γεωργία/ Θα αποτελέσει πρότυπο στην ΕΕ

« Η Ελλάδα έχει σημειώσει τεράστια πρόοδο στον τομέα της ψηφιοποίησης και θεωρούμε ότι θα αποτελεί ένα μοντέλο βέλτιστης πρακτικής που θα μπορέσουν να ακολουθήσουν και άλλες χώρες» τόνισε χαρακτηριστικά ο Φιλ Χόγκαν.

Ανέφερε επίσης πως κατά τη σημερινή συνάντησή τους «οι υπουργοί μου είπαν πως σύντομα θα υπάρξουν και κάποια καλά νέα όσον αφορά στα χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία πλέον θα είναι στη διάθεση των παραγωγών αλλά και των διαφόρων αγροδιατροφικών επιχειρήσεων.

Θα υπάρξει λοιπόν ένας συνδυασμός πολλών κονδυλίων, έχουμε τα διαρθρωτικά ταμεία, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, όλα αυτά λοιπόν θα χρησιμοποιηθούν και στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης για να υπάρχει πρόσβαση σε πιστώσεις».

Ο κ. Χόγκαν συμπλήρωσε πως προσβλέπει «σε μια εποικοδομητική συνεργασία και στο μέλλον, έτσι ώστε να εκσυγχρονιστεί όχι μόνο η ελληνική γεωργία αλλά να βοηθήσει ακόμη περισσότερο η γεωργία στην περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομίας».

Παράλληλα ο κ. Χόγκαν τόνισε ότι η στήριξη προς την προώθηση της ελληνικής φέτας είναι μεγάλη «και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε και συμπλήρωσε: «Τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν αυξηθεί 8% κατ’ έτος οι εξαγωγές φέτας από την Ελλάδα. Έχω συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις από το 2014 και στις διεθνείς συμφωνίες που έχουμε συνάψει, έχουμε προσπαθήσει να εξασφαλίσουμε την πλήρη προστασία της φέτας -και αναφέρομαι σε αυτό το σημείο σε συμφωνίες με την Ιαπωνία, το Βιετνάμ, το Μεξικό. Άρα λοιπόν αυτό που απομένει είναι να μπορέσουμε να αδράξουμε και τα οφέλη από την προστασία αυτή».

Μιλώντας για την Κοινή Αγροτική Πολιτική ο κ. Χόγκαν είπε πως πρόκειται για «μια πολιτική 60 ετών και είναι η πιο πετυχημένη πολιτική η οποία είναι και πλήρως Κοινή» υπογραμμίζοντας πως πρέπει να συνεχιστεί η βοήθεια προς τους γεωργούς αλλά και προς τους παραγωγούς οι οποίοι θέλουν να παράγουν ποιοτικά προϊόντων, υψηλής ποιότητας.

Παππάς: Με την εφαρμογή της ευφυούς γεωργίας, θα μειωθεί το κόστος των καλλιεργειών έως 40%

Για μείωση του κόστους από 30% έως 40%, αναλόγως με την καλλιέργεια, με την εφαρμογή της ευφυούς γεωργίας, μίλησε από την πλευρά του ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς υπογραμμίζοντας «αυτό από μόνο του είναι ένα ξεχωριστό κίνητρο, συν βεβαίως ότι διαμορφώνονται αλυσίδες αξίας. Διότι ένα προϊόν ψηφιακής γεωργίας είναι πάρα πολύ καλό σήμα αξίας για τον καταναλωτή. Αυτό το γνωρίζει και ο καταναλωτής και ο Έλληνας παραγωγός. Μπορούμε να κάνουμε πολλά».

Ο κ. Παππάς ευχαρίστησε τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων «για την εντατική δουλειά που έκαναν από κοινού οι ομάδες μας, ούτως ώστε να είμαστε σε θέση σήμερα να συζητήσουμε ένα έργο ώριμο, που αφορά τον μετασχηματισμό της ελληνικής γεωργίας με τον επίτροπο, Φιλ Χόγκαν».

Σημείωσε δε πως «θα δουλέψουμε από κοινού με το Σταύρο Αραχωβίτη αλλά και την επιτροπή για τη δεύτερη φάση του έργου που θα αφορά ακριβώς την ανάπτυξη δεξιοτήτων του αγροτικού πληθυσμού και την αξιοποίηση ελληνικών και ευρωπαϊκών κονδυλίων ούτως ώστε νέοι Έλληνες γεωπόνοι να μπορέσουν να συμβάλλουν τα μέγιστα, για να γίνουν αυτές οι τεχνολογίες, τεχνολογίες των ανθρώπων. Μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά.

Μετά την επίσκεψη του επιτρόπου είμαστε ακόμη πιο αισιόδοξοι και νομίζω ότι τα σταθερά βήματα προς το μέλλον μπορούμε από κοινού να τα συνεχίσουμε».

Αραχωβίτης: Η Κομισιόν στηρίζει τις ελληνικές θέσεις στην κοινή αγροτική πολιτική

Για στήριξη των ελληνικών θέσεων σχετικά με την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) τόσο στον προϋπολογισμό όσο και στην εξωτερική σύγκλιση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μίλησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης. «Με μεγάλη χαρά διαπιστώσαμε ότι οι ελληνικές θέσεις είναι πολύ κοντά και στηρίζονται από την Επιτροπή σχετικά με την κοινή αγροτική πολιτική τόσο στον προϋπολογισμό όσο και στην εξωτερική σύγκλιση» ανέφερε σχετικά ο αρμόδιος υπουργός σημειώνοντας ότι αναλύθηκαν οι λεπτομέρειες του στρατηγικού σχεδιασμού.

«Νομίζω ότι είμαστε στην ίδια πλευρά, έχουμε κατανόηση, και η τελική διαμόρφωση θα είναι προς όφελος των Ελλήνων παραγωγών», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά στο πρόγραμμα ψηφιακής γεωργίας ο κ. Αραχωβίτης σημείωσε πως η Ελλάδα αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο στο σχεδιασμό του.

Στην συνάντηση, συμμετείχαν επίσης οι υφυπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Ολυμπία Τελιγιορίδου και Βασίλης Κόκκαλης, ο γενικός γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής του υπουργείου ΨΗΠΤΕ, Στέλιος Ράλλης, o γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Χαράλαμπος Κασίμης, ο γενικός γραμματέας ΥπΑΑΤ Νίκος Αντώνογλου, καθώς και ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα Γιώργος.