«Χριστουγεννιάτικο δώρο» για τους ελεύθερους επαγγελματίες η ένταξή τους στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό για χρέη μέχρι 50.000 ευρώ σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, μετά το «ΟΚ» που έδωσαν χτες οι θεσμοί.

Σύντομα, αναμένεται η εκκίνηση της διαδικασίας σε νομοθετικό και τεχνικό επίπεδο. Όπως ενημέρωσε χτες τη Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος, εντός των ημερών θα κατατεθεί η διάταξη με την οποία θεσμοθετούνται 120 δόσεις, που μετά την τελευταία εξέλιξη θα περιλαμβάνει εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, δηλαδή: μηχανικούς, δικηγόρους, λογιστές, συγγραφείς, γιατρούς κ.α. Όσοι αμείβονται με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, θα μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους με «κούρεμα» εως 85% για τις προσαυξήσεις και ως 95% σε πρόστιμα και αποπληρωμή του υπόλοιπου ποσού σε 120 δόσεις.

Σε δηλώσεις του με αφορμή τη θετική αυτή εξέλιξη, ο αρμόδιος υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης, τόνισε τα εξής: «Σήμερα πραγματοποιήθηκε ένα ακόμη σημαντικό βήμα για την οριστική διευθέτηση του μείζονος προβλήματος των οφειλών χιλιάδων πολιτών προς το δημόσιο, όπως αυτό δημιουργήθηκε από την κρίση. Οι εταίροι μας, κατανοώντας τα κενά του υφιστάμενου καθεστώτος, υιοθέτησαν την πρόταση που επεξεργαστήκαμε από κοινού με τα υπουργεία Οικονομικών και Κοινωνικής ασφάλισης κι συναίνεσαν στο να ενταχθούν στο ευνοϊκό καθεστώς του εξωδικαστικού συμβιβασμού, επαγγέλματα που μέχρι τώρα δεν είχαν αυτή τη δυνατότητα.

Είναι εξαιρετικά θετικό το ότι σ’ αυτά τα επαγγέλματα συμπεριλαμβάνονται και οι αγρότες, οι οποίοι κινώντας τη σχετική διαδικασία, θα απαλλαχθούν σχεδόν από το σύνολο των προσαυξήσεων και των προστίμων για υποχρεώσεις προς το δημόσιο, πληρώνοντας το υπόλοιπο σε 120 δόσεις».

Διαβάστε σχετικά: 

Το απόγευμα έγιναν γνωστές οι λεπτομέρειες της πολυαναμενόμενης απόφασης. Οι όροι υπαγωγής, ο υπολογισμός του εισοδήματος, ο μέγιστος αριθμός δόσεων και τα δικαιολογητικά.