Μετά το Eurogroup της 5ης Απριλίου και σε νομοσχέδιο - σκούπα του υπουργείου Εργασίας αναμένεται να κατατεθεί η ρύθμιση των 120 δόσεων για τα χρέη στα ασφαλιστικά Ταμεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα από τον επανυπολογισμό των οφειλών των μη μισθωτών και το κούρεμα των προσαυξήσεων, το χρέος θα απομειώνεται συνολικά κατά 60% - 65%  και αποπληρωμή του υπολοίπου σε έως 120 δόσεις, με ελάχιστο ποσό δόσης τα 50 ευρώ.  

Μεταξύ αυτών των «τεχνικών λεπτομερειών» που αναμένεται να συζητηθούν είναι και η ένταξη στη ρύθμιση των εργοδοτικών οφειλών. Εκτός από τα χρέη για τις ατομικές εισφορές των μη μισθωτών, δηλαδή των ασφαλισμένων σε πρώην ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΟΓΑ, εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπαχθούν στην επικείμενη ρύθμιση και οφειλές εργοδοτών, οι οποίες αγγίζουν σωρευτικά τα 18 δισ. ευρώ. Το σύνολο των εργοδοτών που οφείλουν και δυνητικά θα μπορούσαν να ωφεληθούν αγγίζει τις 500.000.

Στην περίπτωση των οφειλών επιχειρήσεων, δεν τίθεται θέμα επανυπολογισμού, αλλά θα περιλαμβάνεται «κούρεμα» προστίμων και προσαυξήσεων όπως επίσης και δυνατότητα εξόφλησης της οφειλής σε έως 120 δόσεις, με ελάχιστη μηνιαία δόση τα 50 ευρώ.

Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι μέχρι το τέλος Απριλίου να τεθεί σε εφαρμογή η ηλεκτρονική πλατφόρμα των αιτήσεων για την υπαγωγή στη ρύθμιση, οι οποίες θα πρέπει να ολοκληρώνονται με τρία «κλικ»:  

  • Ο οφειλέτης με ΑΦΜ και ΑΜΚΑ θα υποβάλλει αίτημα ενημέρωσης στην ειδική ιστοσελίδα για το ποσό της οφειλής μετά τον επανυπολογισμό και την μείωση των προσαυξήσεων.
  • Ενημέρωση μετά από σύντομο χρονικό διάστημα - π.χ. 48 ωρών- για το νέο ποσό της βασικής οφειλής και τις νέες «κουρεμένες» προσαυξήσεις, εφόσον ενταχθεί στην ρύθμιση.
  • Εφόσον ο ασφαλισμένος συναινεί στον επανυπολογισμό - που συνεπάγεται και «κούρεμα» συντάξιμου μισθού - επιβεβαιώνει την ένταξη του στην ρύθμιση και αυτόματα εκδίδεται ταυτότητα οφειλής με ποσό δόσης, αριθμό δόσεων και ημερομηνία πληρωμής.