Από τον Ιανουάριο του 2019 εντάσσονται στο ενιαίο επικουρικό υπερταμείο (ΕΤΕΑΕΠ) οι 17.500 εγκλωβισμένοι 17.000 συνταξιούχοι του ΛΕΠΕΤΕ ώστε να μπορέσουν να λάβουν επικουρική, η οποία αναμένεται να ανέρχεται περίπου στο 60% της αρχικής τους παροχή.

Του Ανδρέα Πετρόπουλου

Με τη χθεσινή τροπολογία που κατέθεσε ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσος Πετρόπουλος, οι συνταξιούχοι της Εθνικής θα ενταχθούν στο ΕΤΕΑΕΠ (Ενιαίο Επικουρικό Ταμείο) και θα λαμβάνουν στο εξής από το συγκεκριμένο ταμείο την επικουρική τους σύνταξη, η οποία όπως σημειώσαμε αντιστοιχεί σε σημαντικό ποσοστό της επικούρησης.

Ειδικότερα από την 1.1.2019 εντάσσονται στο ΕΤΕΑΕΠ και θα πληρώνονται από εκεί, ενώ η Εθνική Τράπεζα καλείται να καταβάλλει για τα πρώτα 5 χρόνια 40 εκατ. ευρώ ετησίως και στην συνέχεια θα πραγματοποιηθεί αναλογιστική μελέτη.

Όπως είναι γνωστό, το ΛΕΠΕΤΕ (Λογαριασμός Επικούρησης Εθνικής Τράπεζας Ελλάδας) χρειαζόταν οικονομική ενίσχυση καθώς από τον Δεκέμβριο του 2017 δεν πληρώνονται οι περίπου 17.500 συνταξιούχοι. Σε ό,τι αφορά τις συντάξεις του 2018 η Εθνική Τράπεζα θα πρέπει να πληρώσει τις υποχρεώσεις της προς τους συνταξιούχους τμηματικά μέχρι 31.12.2020, ωστόσο το ένα πέμπτο του ποσού θα πρέπει να καταβληθεί στους συνταξιούχους μέχρι 31.8.2019.

Σύμφωνα με υπολογισμούς του υπουργείου Εργασίας και με βάση τη διάταξη, ο τύπος υπολογισμού της σύνταξης για τους υφιστάμενους συνταξιούχους του ΛΕΠΕΤΕ και ΕΛΕΠΕΤΕ οδηγεί σε μία μέση επικουρική σύνταξη ύψους 354 ευρώ και για τους μελλοντικούς συνταξιούχους σε μία μέση σύνταξη ύψους 488 ευρώ.