Για δεύτερη χρονιά αυξήθηκε το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, καθώς από τα 700 εκατ. Ευρώ το 2016 ανήλθε στο 1 δισ. Ευρώ το 2018, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας.

Του Γιάννη Αγουρίδη

Με τον τρόπο αυτό, αντιστράφηκε η πολυετής τάση μείωσης του ΠΔΕ από το 2010 η οποία στέρησε πολύτιμους επενδυτικούς πόρους από την ελληνική οικονομία και επέτεινε την ύφεση, καθώς η ύφεση σωρευτικά ξεπέρασε το 25% του ΑΕΠ τα έτη 2009-2014.

Στήριξη σε Περιφέρειες και Δήμους

Με τους πρόσθετους αυτούς πόρους ενισχύονται περισσότερο οι Περιφέρειες (αύξηση των πιστώσεων προς τις Περιφέρειες, από 108 εκατ. ευρώ το 2010 σε περίπου 300 εκατ. το 2017) και χρηματοδοτούνται στοχευμένα αναπτυξιακά προγράμματα για εκείνες που αντιμετωπίζουν αυξημένες ανάγκες. Τέτοια είναι τα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα Βορείου και Νοτίου Αιγίου ύψους 50 εκατ. ευρώ στα οποία εντάχθηκαν ήδη τα πρώτα έργα. Το Ταμείο Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας (10 εκατ. ευρώ). Το ειδικό ταμείο αντιπλημμυρικής προστασίας Έβρου και Σαμοθράκης (26,1 εκατ. ευρώ) και πολλά άλλα.

Με τους πόρους αυτούς στηρίζονται αποφασιστικά οι δήμοι και οι Περιφέρειες όλης της χώρας. Χρηματοδοτούνται έργα στις υποδομές, όπως στα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης (για παράδειγμα το μεγάλο έργο της αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης – αποχέτευσης του Ηρακλείου Κρήτης), την κάλυψη έκτακτων αναγκών, στον πολιτισμό, στη συντήρηση και επέκταση κοινωνικών υποδομών κλπ. Σημαντικά έργα αντιπλημμυρικής προστασίας ύψους 250 εκατ. ευρώ.

Για την ενίσχυση ειδικά των δήμων δημιουργήθηκε με το Υπουργείο Εσωτερικών ένα νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Μέσω αυτού του προγράμματος θα χρηματοδοτηθούν έργα στους ΟΤΑ και των δύο βαθμών, αλλά με έμφαση κυρίως τους Δήμους, με έναν αρχικό προϋπολογισμό 500 εκατομμυρίων ευρώ, ο οποίος θα φτάσει στα 2 δις ευρώ σε βάθος πενταετίας. Έργα στους κρίσιμους τομείς της ύδρευσης και αποχέτευσης, της αγροτικής οδοποιίας, της αποκατάστασης των ΧΑΔΑ και της αντιπλημμυρικής προστασίας. Είναι σημαντικό να πούμε ότι ενώ πρόκειται για ένα πρόγραμμα δανεισμού, δεν επιβαρύνονται καθόλου οι Δήμοι. Θα μπορέσουν δηλαδή οι Δήμοι να εξασφαλίσουν πρόσθετους πόρους, να δανειοδοτηθούν από αυτό το πρόγραμμα, χωρίς όμως να επιβαρυνθούν από την αποπληρωμή του δανείου, καθώς αυτό θα καλυφθεί από Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Έργα για οδική ασφάλεια

Την ίδια ώρα, προχωράει ένα νέο πρόγραμμα έργων οδικής ασφάλειας με βάση μελέτες της «Εγνατία Οδός ΑΕ» που εντόπισαν τα περισσότερο επικίνδυνα σημεία του οδικού δικτύου. Περίπου 400 εκατ. € θα διατεθούν από πόρους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για το σκοπό αυτό.

Στα στοιχεία για την εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων θα πρέπει να προστεθούν και τα 470 εκατ. ευρώ του ειδικού δεσμευμένου λογαριασμού που έχουν πληρωθεί στους παραχωρησιούχους και χάρη στο οποία ολοκληρώθηκαν όλοι οι μεγάλοι οδικοί άξονες της χώρας. Δρόμοι η κατασκευή των οποίων είχε παγώσει για δεκαπέντε και πλέον χρόνια, με αποτέλεσμα η χώρα να κινδυνεύει με πρόστιμα 4 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.