Η Ευρω-Αραβική Σύνοδος, η οποία θα πραγματοποιηθεί για 4η συνεχή χρονιά στο Μέγαρο Μουσικής στις 29-30 Οκτωβρίου, αποτελεί ένα διεθνές φόρουμ οικονομικού και πολιτικού διαλόγου ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Αραβικό Κόσμο.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η Σύνοδος εγκαινιάστηκε το 2016  με τη στήριξη της Ελληνικής Κυβέρνησης, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Αραβικού Συνδέσμου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σκοπός της Συνόδου είναι η αναγνώριση και προώθηση συλλογικών αξιών και κοινών αναπτυξιακών στόχων στην περιοχή, καθώς και o εντοπισμός των προτεραιοτήτων με στόχο τη σύμπραξη, λαμβάνοντας υπόψη τις τοπικές και παγκόσμιες προκλήσεις.

Η φετινή Ευρώ-Αραβική Σύνοδος με τίτλο «Μια Στρατηγική Συνεργασία», θα εστιάσει στην οικονομική συνέργια και τις επενδύσεις, ειδικά στους τομείς της ενέργειας, του εμπορίου, της επιστήμης, της τεχνολογίας και της υγείας. Τα θέματα προς συζήτηση θα περιλαμβάνουν την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τις προκλήσεις των μεταναστευτικών ρευμάτων, τη βιώσιμη ανάπτυξη, την ενεργειακή ασφάλεια, τις προοπτικές του Αραβικού κόσμου στον τομέα της Ναυτιλίας, τις νέες στρατηγικές στις μεταφορές, τις μεταβάσεις στη γεωπολιτική μεταξύ Ευρώπης και των Αραβικών χωρών, όπως επίσης και τους κοινούς ορίζοντες με την Ελλάδα. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν workshops για την τεχνολογία των έξυπνων πόλεων και την ακίνητη περιουσία.

Μεταξύ των διακεκριμένων ομιλητών που έχουν συμμετάσχει σε προηγούμενες Ευρω-Αραβικές Συνόδους στην Αθήνα, περιλαμβάνονται αρχηγοί κρατών, υπουργοί χωρών από την Ευρώπη και τις Αραβικές χώρες, αντιπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και υψηλόβαθμα στελέχη σημαντικών ευρωπαϊκών και αραβικών εταιρειών.

Το όραμα της Συνόδου είναι η δημιουργία μιας βαθιάς και ευρείας σχέσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Αραβικού κόσμου, βασισμένης στις κοινές αξίες και τον αλληλοσεβασμό της πολιτιστικής κληρονομιάς. Η Σύνοδος διοργανώνεται από την εταιρεία επικοινωνίας Τσομώκος Α.Ε., τον παν-Αραβικό όμιλο Al-Iktissad Wal-Aamal, σε συνεργασία με το Οικονομικό Φόρουμ Δελφών, ενώ Στρατηγικός Χορηγός, όπως κάθε χρόνο, είναι ο μεγαλύτερος Αραβικός κατασκευαστικός όμιλος Consolidated Contractors Company (CCC).