Μελέτη με αντικείμενο το «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ανάπτυξη Επιχειρηματικών Πάρκων 2018-2040» απέστειλε σήμερα ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος στους υπουργούς Άδ. Γεωργιάδη, Κ. Χατζηδάκη, Κ. Καραμανλή, καθώς και στους υφυπουργούς παρά τω Πρωθυπουργώ Α. Σκέρτσο, Βιομηχανίας Ν. Παπαθανάση, Χωροταξίας Δ. Οικονόμου και Μεταφορών Γ. Κεφαλογιάννη.

Μελέτη με αντικείμενο το «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ανάπτυξη Επιχειρηματικών Πάρκων 2018-2040» απέστειλε σήμερα ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας Κωνσταντίνος Μίχαλος στους υπουργούς Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδ. Γεωργιάδη, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκη, Υποδομών και Μεταφορών Κ. Καραμανλή, καθώς και στους υφυπουργούς παρά τω Πρωθυπουργώ Α. Σκέρτσο, Βιομηχανίας Ν. Παπαθανάση, Χωροταξίας Δ. Οικονόμου και Μεταφορών Γ. Κεφαλογιάννη.

Στη μελέτη - έρευνα, που εκπονήθηκε από την ReDePlan AE Consultants, για λογαριασμό της ΚΕΕ, καταγράφεται το πλήθος, το μέγεθος και το είδος των Επιχειρηματικών Πάρκων που πρέπει να αναπτυχθούν στην ελληνική επικράτεια, όπως αυτά αξιολογήθηκαν με βάση κριτήρια και στοιχεία χωροταξίας και οικονομικής βιωσιμότητας, καθ' υπόδειξη των επιχειρήσεων και των επιμελητηρίων.

«Το Εθνικό Σχέδιο αποτελεί τη φυσική συνέχεια αντίστοιχης μελέτης της ΚΕΕ που είχε εκπονηθεί το 2012, οι προτάσεις της οποίας δυστυχώς δεν υιοθετήθηκαν από τις κυβερνήσεις που ακολούθησαν» όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης αποτελεί ένα ολοκληρωμένο τεχνικό, οικονομικό και χρονικό Πρόγραμμα Υλοποίησης Επιχειρηματικών Πάρκων. Στο πλαίσιο της Μελέτης έχουν επιλεγεί 88 περιοχές στην Ελληνική Επικράτεια, για οργάνωση - πολεοδόμηση. 55 εξ αυτών είναι άτυπες συγκεντρώσεις και προορίζονται για την ανάπτυξη Επιχειρηματικών Πάρκων Εξυγίανσης, ενώ προτείνονται 33 Επιχειρηματικά Πάρκα σε αδόμητες εκτάσεις. Ο προϋπολογισμός του Εθνικού Σχεδίου ανέρχεται στα 730 εκ. ευρώ (δημόσια και ιδιωτική συμμετοχή) και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης διαρκεί έως το 2040. Για την υλοποίηση του, εφόσον εξασφαλιστεί η αναγκαία πολιτική βούληση και η συγχρηματοδότηση, απαιτείται δημόσια δαπάνη ύψους 12 εκ. ευρώ το χρόνο μόνο, μέχρι το 2040.

Στο πλαίσιο της μελέτης - έρευνας ανεδείχθησαν και τα σημαντικά προβλήματα και οι αποκλίσεις του Επιχειρησιακού Σχεδίου (ΕΣ) για την ανάπτυξη Επιχειρηματικών Πάρκων στην Ελληνική Επικράτεια που εκπονήθηκε για λογαριασμό της γενικής γραμματείας Βιομηχανίας και θεσμοθετήθηκε με την υπ’ αριθ. 82/2018 απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ (ΦΕΚ 2231Β).

«Οι εν λόγω αποκλίσεις από τα πραγματικά χωρικά και θεσμικά στοιχεία χωροθέτησης των επιχειρήσεων στην ελληνική επικράτεια, στοιχειοθετούν την συντριπτικά αρνητική στάση των επιμελητηρίων σε αυτό (στο ΕΣ) και θεμελιώνουν την ανάγκη απόσυρσης και πλήρους αναθεώρησης του» όπως σημειώνεται.

Ο κ. Μίχαλος, καταθέτοντας τη μελέτη στους αρμόδιους υπουργούς, επισημαίνει  ότι «με προτεραιότητα την αποκατάσταση σημαντικών καθυστερήσεων και ελλείψεων, όπως το έλλειμμα χωρικού σχεδιασμού, η χώρα μας οφείλει να υπερβεί τις όποιες αγκυλώσεις. Να οργανώσει άμεσα τις επιχειρήσεις σε πολεοδομημένους υποδοχείς, με αφετηρία τις Άτυπες Βιομηχανικές Συγκεντρώσεις (ΑΒΣ), εφαρμόζοντας στρατηγικές βιομηχανικής συμβίωσης και κυκλικής οικονομίας, με υψηλούς δείκτες περιβαλλοντικής προστασίας και ανταγωνιστικότητας, μετατρέποντας με τον τρόπο αυτό υποβαθμισμένες περιοχές σε πόλους καινοτομίας και επιχειρηματικών συνεργασιών».