Φουλ τις μηχανές έχουν βάλει στο υπουργείο Οικονομίας, ούτως ώστε να προχωρήσουν οι νέες νομοθετικές παρεμβάσεις για το 2018, δίνοντας έμφαση στη χρηματοδότηση, στην εποπτεία της αγοράς, την υπηρεσία μίας στάσης στη βιομηχανία, αλλά και στο νέο πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς,το πρώτο νομοσχέδιο που θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί από τη Βουλή είναι ο νόμος – πλαίσιο για την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών και την εποπτεία της αγοράς. Έρχεται να συμπληρώσει τον νόμο που ψηφίστηκε πέρυσι και ο οποίος απλοποίησε και επιτάχυνε δραστικά την απλοποίηση και αδειοδότηση των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία, περισσότερες από 20.000 επιχειρήσεις έχουν επωφεληθεί από αυτό το νέο καθεστώς. Ο νέος νόμος θέτει κοινούς κανόνες και μεθοδολογία και να συντονίζει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, διευκολύνοντας την οικονομική δραστηριότητα και προστατεύοντας καλύτερα το δημόσιο συμφέρον.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας, η ενίσχυση της βιομηχανίας αποτελεί κεντρική προτεραιότητα. Με νομοσχέδιο που έρχεται το επόμενο διάστημα στη Βουλή αναμορφώνεται και απλοποιείται το σύστημα αδειοδότησης για τις επενδύσεις στη βιομηχανία. Στόχος είναι να συσταθεί Υπηρεσία Μιας Στάσης στο υπουργείο Οικονομίας και να μειωθεί ο χρόνος για την αδειοδότηση από τα 10 χρόνια που είναι σήμερα στο ένα έτος.

Δίνονται, παράλληλα, κίνητρα για την εγκατάσταση νέων αλλά και τη μετεγκατάσταση υφιστάμενων βιομηχανιών σε οργανωμένα επιχειρηματικά πάρκα και χρηματοδοτείται ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεών τους.

Την ίδια ώρα, η ελληνική πλευρά θα παρέμβει σε συζήτηση που έχει ανοίξει στην Ε.Ε.. για τη νέα ευρωπαϊκή στρατηγική για τη βιομηχανία, η οποία διεκδικεί ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης, με έμφαση τόσο στους νέους δυναμικούς κλάδους, όσο και στους παραδοσιακούς.

Τέλος, εντός του 2018 το υπουργείο σχεδιάζει να εισάγει ειδικό νόμο για την αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου του εθνικού Προγράμματος των Δημοσίων Επενδύσεων. Το υφιστάμενο πλαίσιο υπάρχει από το 1955 και αδυνατεί να καλύψει τις σύγχρονες ανάγκες, σύμφωνα με το υπουργείο. Οι βασικές προβλέψεις της μεγάλης μεταρρύθμισης που ετοιμάζουμε περιλαμβάνουν:
Την απευθείας χρηματοδότηση των δήμων από το εθνικό ΠΔΕ.
Τη δυνατότητα πολυετούς προγραμματισμού που θα επιτρέψει να γίνεται ένας πιο σοβαρός και ολοκληρωμένος σχεδιασμός. Να σταματήσει η οπισθοβαρής εκτέλεση στο τέλος κάθε χρονιάς.
Τη δημιουργία συστήματος διαχείρισης και ελέγχου του εθνικού ΠΔΕ στα πρότυπα του ΕΣΠΑ. Να πάψουν αυτές οι τόσο σημαντικές χρηματοδοτήσεις να αποτελούν «μαύρο κουτί» και να διασφαλιστεί η διαφάνεια και η αποτελεσματικότητα στην αξιοποίησή τους σε έργα και παρεμβάσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας.
Την επικαιροποίηση και διεύρυνση του ορισμού της «δημόσιας επένδυσης» ώστε να περιλαμβάνει, πέρα από τις υποδομές, και τις δράσεις για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας αλλά και τα νέα χρηματοοικονομικά εργαλεία για τη στοχευμένη χρηματοδότηση της οικονομίας.

Σε εξέλιξη είναι η χρηματοδότηση της αγοράς, όπου σύμφωνα με το υπουργείο, προχώρησαν στη δημιουργία πέντε νέων εξειδικευμένων χρηματοοικονομικών εργαλείων για τη στοχευμένη χρηματοδότηση διαφορετικών τομέων της οικονομίας. Πρόκειται για το νέο Ταμείο Επιχειρηματικότητας που θα ενισχύσει κυρίως μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε όλο το εύρος της οικονομικής δραστηριότητας, το νέο Ταμείο Υποδομών που θα χρηματοδοτήσει μικρά και μεγάλα έργα υποδομής στους δήμους όλης της χώρας, το νέο Ταμείο Συνεπενδύσεων (EquiFund) που θα στηρίξει καινοτόμες μικρομεσαίες και νεοφυείς επιχειρήσεις σε κάθε στάδιο της ανάπτυξης τους, με τη μορφή της συμμετοχής τους στο μετοχικό τους κεφάλαιο. 

Το πρόγραμμα Εξ΄ οικονομώ κατ’ οίκον, τέλος, που θα στηρίξει την ενεργειακή αναβάθμιση ιδιωτικών κατοικιών, δίνοντας παράλληλα σημαντική ώθηση στον κατασκευαστικό κλάδο, και στο νέο Ταμείο Μικροπιστώσεων που θα χορηγεί μικροδάνεια σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό.
Σύμφωνα με το υπουργείο, τα νέα αυτά Ταμεία θα διοχετεύσουν στην πραγματική οικονομία περισσότερα από 3 δισ. ευρώ (μαζί με την ιδιωτική συμμετοχή) ενώ είναι έτσι σχεδιασμένα ώστε να κινητοποιήσουν και τον ιδιωτικό τομέα.