Επιβεβαιώνει την πορεία βελτίωσης της ελληνικής οικονομίας ο οίκος Moody’s, όμως την ίδια στιγμή δε φαίνεται διατεθειμένος να προχωρήσει σε κάποια άμεση αναβάθμιση.

Μάλιστα, επισημαίνει ότι οι αξιολογήσεις του θα βρίσκονται στην κατηγορία «Β» για τα επόμενα χρόνια, αν δεν υπάρξει σημαντική περαιτέρω βελτίωση στην ισχυροποίηση των θεσμών και στις οικονομικές επιδόσεις. Η συγκεκριμένη διατύπωση είναι και γρίφος σε έναν βαθμό, καθώς από τις εννέα βαθμίδες αξιολόγησης στην κατηγορία «Β» οι τρεις υψηλότερες εντάσσονται μεταξύ των επενδυτικών.

Στην εισαγωγή του ο οίκος αναφέρει ότι τα δυνατά σημεία της χώρας είναι η αποτελεσματική πορεία υλοποίησης ενός απαιτητικού συνόλου διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, το πολύ χαμηλό κόστος εξυπηρέτησης του χρέους και οι ελεγχόμενες ανάγκες δανεισμού εν μέσω της τρέχουσας διαδικασίας στήριξης από τους πιστωτές, καθώς και τα πολύ υψηλότερα επίπεδα πλούτου σε σχέση με άλλες χώρες που βρίσκονται στην ίδια βαθμίδα αξιολόγησης.

Από την άλλη, επισημαίνει πως η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει και προκλήσεις: Τη μείωση του πολύ υψηλού επιπέδου του χρέους, η οποία θα απαιτήσει μια πολύ σφιχτή δημοσιονομική πολιτική για τα επόμενα χρόνια, τη διατήρηση της επικέντρωσης στην ολοκλήρωση των θεσμικών μεταρρυθμίσεων και των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της διακυβέρνησης και την επιτάχυνση της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών.

Πηγή: naftemporiki.gr