Πνοή ζωής ευελπιστούν να δώσουν με φοροκίνητρα τα συναρμόδια υπουργεία στις περιοχές που αφάνισε η εποχή της ευμάρειας και αποτέλειωσε η κρίση. Τις περιοχές δηλαδή του ιστορικού κέντρου, κυρίως, γύρω ή κοντά στην Ομόνοια.

Κίνητρα είχαν προβλεφθεί και στο παρελθόν, το 2010, τότε που το υπουργείο Περιβάλλοντος «ξεδίπλωνε» εντυπωσιακά και φιλόδοξα σχέδια για την ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής, με παρεμβάσεις σε πολλά επίπεδα. Δυστυχώς τα σχέδια αυτά έμειναν στα χαρτιά. Η υποβάθμιση συνεχίστηκε. Τα «λουκέτα» αυξήθηκαν. Η απαξίωση της εμπορικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας εντάθηκε.

Του Νίκου Γρυλλάκη

Η ρύθμιση στο πολυνομοσχέδιο έχει διπλό στόχο: να περιορίσει από τη μια τον απίστευτο αριθμό λουκέτων και από την άλλη να «σπρώξει» σε μια ζωτικής σημασίας περιοχή της πρωτεύουσας νέους επιχειρηματίες.

Στο πολυνομοσχέδιο «πέρασε» ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία:

Εκπίπτει ετησίως και για μια πενταετία από το φόρο εισοδήματος ποσό ίσο με το διπλάσιο του μισθώματος που καταβάλουν για τη χρήση του ακινήτου οι επιχειρήσεις τριτογενούς τομέα που εγκαθίστανται: στην περιοχή «Γεράνι» (Πειραιώς, Επικούρου, Ευριπίδου, Αθηνάς του ιστορικού Κέντρου της Αθήνας), στην περιοχή του Μεταξουργείου (Κωνσταντινουπόλεως, Αχιλλέως, Αγίου Κωνσταντίνου, Πειραιώς, Ιεράς Οδού του ιστορικού κέντρου της Αθήνας).

Οι παραδοσιακές επιχειρήσεις και τα εμπορικά καταστήματα επλήγησαν περισσότερο τα τελευταία χρόνια. Ειδικότερα στον εμπορικό τομέα που περικλείεται από την Πλατεία Ομονοίας - Αγ. Κωνσταντίνου - Αχιλλέως - Κολοκυνθούς - Ευριπίδου - Αθηνάς - Πλατεία Ομονοίας, η παρουσία των αλλοδαπών επιχειρήσεων εκτιμάται ότι ξεπερνά το 30% της συνολικής εμπορικής δραστηριότητας με αυξητικές τάσεις οι οποίες ενισχύονται. Ειδικότερα στις αγορές στις οδούς Σοφοκλέους, Σωκράτους, Ευριπίδου, Κολοκυνθούς το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 40% και σε ορισμένα σημεία το 50%.

Από τις δεκάδες βιοτεχνίες που υπήρχαν μέχρι τις αρχές του 1990, στην ευρύτερη περιοχή του ιστορικού κέντρου έχουν παραμείνει ελάχιστες. Με την εξαίρεση κάποιων επιχειρήσεων εστίασης, μπαρ και μικρού αριθμού γκαλερί και θεάτρων τίποτα άλλο δεν εμφανίστηκε τα τελευταία χρόνια στην περιοχή .

Περισσότερα από 500 κτήρια στο κέντρο της Αθήνας είναι εγκαταλελειμμένα. Στο Μεταξουργείο έχουν καταγραφεί 211 εγκαταλελειμμένα κτίρια και 110 στου Ψυρρή.

Οι δημόσιες επενδύσεις για έργα ανάπλασης και ανάδειξης του Ιστορικού Κέντρου μέσω της ΕΑΧΑ ΑΕ περιορίσθηκαν σε 15 περίπου εκατ. ευρώ συνολικά για το διάστημα 2004-2009, ενώ το προηγούμενο διάστημα (2000-2004) ανέρχονταν στα 120 εκατ. ευρώ. Στα χρόνια της κρίσης δεν προχώρησε καμιά δημόσια επένδυση. Γνωστά ξενοδοχεία γύρω από την Ομόνοια «εξαφανίστηκαν» και άλλα χρειάστηκε να αλλάξουν χέρια.

Σύμφωνα με έρευνα, καταγράφεται πλέον χαμηλή αξιολόγηση από τους αλλοδαπούς επισκέπτες στον παράγοντα «value for money» σε ό,τι αφορά τη χρήση των ξενοδοχείων και την προσφορά όλων των υπολοίπων τομέων παροχής υπηρεσιών στο Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας.

Χαμηλή είναι η αξιολόγηση και όλων των στοιχείων αστικής εξυπηρέτησης, χρήσης και αστικού εξοπλισμού της πόλης εκτός των ΜΜΜ (από το καλύτερο προς το χειρότερο: αναψυχή-διασκέδαση, σήμανση – πληροφόρηση, πράσινο – πάρκα, ασφάλεια, κατάσταση πεζοδρομίων και πλατειών, δημόσια καθαριότητα, ατμοσφαιρική ρύπανση, ηχορύπανση).

Ο δείκτης διαθεσιμότητας Εμπορικών Χώρων στο κέντρο της Αθήνας ανέρχεται σε 35% με 40%. Η μόνη «ζώνη» που φαίνεται να επανακάμπτει μερικώς είναι αυτή της Ερμού.