Τα επιπλέον τετραγωνικά που νομιμοποιούνται ή οι αλλαγές χρήσης επηρεάζουν το τεκμαρτό εισόδημα με το οποίο συνδέονται οικογενειακά επιδόματα, επίδομα θέρμανσης και κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης.

Του Νίκου Γρυλλάκη

Τελικά όπως φαίνεται οι νομιμοποίησεις αυθαιρέτων δεν είναι και τόσο απλή ιστορία. Και καλό είναι όσοι προχωρούν σε τακτοποίησεις να λαμβάνουν υπόψη τους όλες τις παραμέτρους. Επίσης να έχουν υπόψη τους οτι αν δεν δηλώσουν το αυθαίρετο κινδυνεύουν με κατεδάφιση και υπέρογκα πρόστιμα…

Αντίθετα με το φόρο εισοδήματος όπου η διαφορά μεταξύ πραγματικού και τεκμαρτού εισοδήματος μπορεί να καλυφθεί από μη αναλωθέν κεφάλαιο προηγούμενων ετών, στις περιπτώσεις των εισοδημάτων αν το τεκμαρτό εισόδημα είναι υψηλότερο του πραγματικού αυτό λαμβάνεται υπόψη. Που σημαίνει αν τα επιπλέον τετραγωνικά ή οι αλλαγές χρήσης (από βοηθητικό σε κύριο χώρο) που νομιμοποιούνται δεν είχαν εμφανιστεί στο Ε9 έως τώρα υπάρχει ο κίνδυνος, όπως επισημαίνουν φοροτεχνικοί να ''κάψουν'' αναδρομικά χιλιάδες δικαιούχους επιδομάτων. Κι αυτό γιατί οι διαφορές στις ακίνητη περιουσία θα πρέπει να διορθωθούν από το 2014 και μετά.

Η διόρθωση αυτή οδηγεί όχι μόνο σε επαναπροσδιορισμό του ΕΝΦΙΑ και καταβολή της διαφοράς αναδρομικά, αλλά και του τεκμαρτού εισοδήματος. Και πλέον αν το τεκμαρτό εισόδημα με την νέα αντικειμενική αξία των ακινήτων υπερβαίνει το πραγματικό και βγάζει εκτός των προσδιορισμένων ορίων κάποιους δικαιούχους ενδέχεται ακόμα και να ζητηθεί επιστροφή επιδομάτων.

Θυμίζουμε οτι τα τεκμήρια διαβίωσης ξεκινούν από την ελάχιστη τεκμαρτή δαπάνη διαβίωσης, η οποία ανέρχεται σε 3.000 ευρώ για κάθε άγαμο, διαζευγμένο ή χήρο φορολογούμενο και σε 5.000 ευρώ για τους έγγαμους συζύγους που υποβάλλουν κοινή δήλωση. Η ελάχιστη τεκμαρτή δαπάνη διαβίωσης υπολογίζεται μόνο εφόσον ο φορολογούμενος ή ένας εκ των δύο συζύγων δηλώνει έστω κι ένα ευρώ πραγματικό εισόδημα ή εφόσον βαρύνεται με οποιοδήποτε άλλο τεκμήριο διαβίωσης λόγω χρήσης κατοικίας, αυτοκινήτου, σκάφους κ.λπ.

Σε ο,τι αφορά τα ακίνητα προβλέπονται τα εξής :
Οι ιδιοκατοικούμενες ή μισθωμένες ή δωρεάν παραχωρηθείσες κύριες και δευτερεύουσες κατοικίες. Το τεκμήριο διαβίωσης ή η «αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης» για κύρια κατοικία υπολογίζεται κλιμακωτά με βάση την επιφάνειά της, ως ακολούθως:
– μέχρι και 80 τ.μ. κύριοι χώροι, 40 ευρώ ανά τ.μ.
– από 81 τ.μ. μέχρι και 120 τ.μ. κύριοι χώροι, 65 ευρώ ανά τ.μ.
– από 121 τ.μ. μέχρι και 200 τ.μ. κύριοι χώροι, 110 ευρώ ανά τ.μ.
– από 201 τ.μ. μέχρι και 300 τ.μ. κύριοι χώροι, 200 ευρώ ανά τ.μ.
– από 301 τ.μ. και άνω κύριοι χώροι, 400 ευρώ ανά τ.μ.

Για τους βοηθητικούς χώρους της κύριας κατοικίας, ισχύει «αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης» 40 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ανεξάρτητα από το μέγεθος της επιφάνειας του ακινήτου. Ολα τα παραπάνω ποσά προσαυξάνονται κατά 40% για κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με αντικειμενικές τιμές από 2.800 έως 4.999 ευρώ το τ.μ. και κατά 70% για κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με αντικειμενικές τιμές από 5.000 ευρώ ανά τ.μ. και άνω. Για τις μονοκατοικίες, τα παραπάνω ποσά λαμβάνονται υπόψη αυξημένα κατά 20%. Επίσης για τις δευτερεύουσες κατοικίες τα παραπάνω ποσά «αντικειμενικών δαπανών διαβίωσης» λαμβάνονται υπόψη μειωμένα κατά 50%.