Το Eurogroup της 17ης Φεβρουαρίου και η «ετυμηγορία» των οίκων αξιολόγησης -με την αρχή να κάνει η Fitch εντός του επομένου μηνός- συγκαταλέγονται στα κρίσιμα «ραντεβού» της ελληνικής κυβέρνησης στο πρώτο τρίμηνο της νέας χρονιάς.

Η μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων συμπεριλαμβάνεται στις βασικές επιδιώξεις της Αθήνας, ενώ προσβλέπει και στην «ψήφο εμπιστοσύνης» των οίκων.

Στην ομιλία του κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών για το 2020, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, είχε παρουσιάσει τους επτά στόχους του οικονομικού επιτελείου για τη νέα χρονιά:

Υψηλούς και διατηρήσιμους ρυθμούς ανάπτυξης, αναδιανομή του εισοδήματος και την προώθηση της κοινωνικής συνοχής, βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, μέσω κυρίως της ακόμη μεγαλύτερης – σε σχέση με τα προβλεπόμενα – μείωσης της φορολόγησης των πολιτών, την ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, τη βελτίωση της δυνατότητας αποπληρωμής του δημοσίου χρέους., την προώθηση της διαδικασίας αλλαγής δημοσιονομικών στόχων και την ενίσχυση των αγορών χρήματος και κεφαλαίου, στοχεύοντας στην εναρμόνισή τους με τα διεθνή και ευρωπαϊκά επενδυτικά δεδομένα.

Η μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς θα προσφέρει στην κυβέρνηση πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο για δαπάνες. Γι' αυτό και η συνεδρίαση του Eurogroup στις 17 Φεβρουαρίου θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη. Ακολουθεί στη συνέχεια η ημερομηνία της 24ης Φεβρουαρίου, όπου ο οίκος Fitch αποφασίζει για το εάν θα προχωρήσει σε αναβάθμιση του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας. Bασική επιδίωξη της Ελλάδας είναι να επανέλθει στην υψηλή επενδυτική βαθμίδα(Investment-grade) από τους οίκους αξιολόγησης. Η Standard & Poor's αναβάθμισε το ελληνικό αξίοχρεο στο ΒΒ- από Β+ τον Οκτώβριο, τρεις βαθμίδες κάτω από τον επιθυμητό στόχο. Η Fitch κατατάσσει την Ελλάδα επίσης τρεις βαθμίδες κάτω του Investment grade και η Moody's τέσσερις.

Τέλη Φεβρουαρίου αναμένεται και η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας με ανάλυση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Τα συμπεράσματα της έκθεσης θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στη συζήτηση για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Αρχές Μαρτίου αναμένονται και οι πρώτες ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2019, ενώ στις 16 Μαρτίου είναι προγραμματισμένη μία ακόμη συνεδρίαση του Eurogroup.

Πηγή: naftemporiki.gr