Το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 640 εκατ. ευρώ άναψε η Κομισιόν, κρίνοντας ότι η Ελλάδα έχει υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που ήταν δυνατόν να γίνουν σε ένα άκρως δυσμενές περιβάλλον.

Η Επιτροπή δίνει τα εύσημα στην κυβέρνηση για την απάντησή της στην πανδημία του νέου κορωνοϊού, αλλά και χτυπάει εκ νέου καμπανάκι για βαθιά ύφεση (10% φέτος στο βασικό ενάριο) και ισχυρότατο πλήγμα σε κλάδους όπως ο τουρισμός και η ναυτιλία. Θεωρεί πάντως πολύ σημαντικό το μαξιλάρι των διαθεσίμων ύψους 34 δισ. ευρώ. 

Το ξέσπασμα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού έχει αλλάξει θεμελιωδώς την κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα στην Ελλάδα, ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση έδρασε γρήγορα, σημειώνει η Κομισιόν στην έκτη έκθεση μεταπρογραμματικής εποπτείας.

Όπως αναφέρει οι ελληνικές αρχές έχουν προσαρμόσει τις προτεραιότητες πολιτικής για να στηρίξουν το εισόδημα, την απασχόληση και τη ρευστότητα, ενώ παραμένουν αφοσιωμένες στις μεταρρυθμίσεις. Η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει μία ευρεία γκάμα δημοσιονομικών μέτρων για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, ενώ έχει αυξήσει τη χρηματοδότηση του συστήματος υγείας και εκσυγχρονίζει τη νομοθεσία στα εργασιακά για να διευκολύνει σχήματα μειωμένης απασχόλησης. Η χώρα θα επωφεληθεί βεβαίως και από τα όσα αποφασίζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. 

Όσον αφορά στα δημοσιονομικά επισημαίνεται ότι η Ελλάδα έχει εισέλθει σε αυτήν την κρίση από μια σχετικά ευνοϊκή θέση, με σημαντικά αποθέματα (34 δισ. ευρώ), ισχυρό πρωτογενές πλεόνασμα και χαμηλές μεσοπρόθεσμες ανάγκες χρηματοδότησης χρέους. Το πρωτογενές πλεόνασμα θα γίνει έλλειμμα φέτος, αλλά θα έχουμε και πάλι πλεόνασμα το 2021. 

Επαναλαμβάνεται δε πως το βασικό σενάριο είναι η συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 10% το 2020, αν και οι προβλέψεις «υπόκεινται σε υψηλό βαθμό αβεβαιότητας». 

Πηγή: naftemporiki.gr