Μεγάλη ανάσα άνω του 1,5 δισ ευρώ πήραν φέτος οι επιχειρήσεις από τη μείωση της προκαταβολή φόρου εισοδήματος - μέτρο το οποίο αποφάσισε η κυβέρνηση για την στήριξή τους απο την πανδημία του κορονοϊού.

Παράλληλα, μειωμένο φόρο εισοδήματος καταβάλλουν φέτος οι επιχειρήσεις λόγω του χαμηλότερου συντελεστή με τον οποίο φορολογήθηκαν τα εισοδήματα που απέκτησαν πέρυσι και δήλωσαν φέτος στην εφορία.

Αυτά προκύπτουν από τα συγκεντρωτικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για τις φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν φέτος από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία, υποβλήθηκαν συνολικά αρχικές δηλώσεις από 8.827.760 φυσικά πρόσωπα, ενώ τροποποιητικές δηλώσεις υπέβαλαν 617.268 φυσικά πρόσωπα. Πέρυσι είχαν υποβληθεί αρχικές δηλώσεις από 8.791.642 φυσικά πρόσωπα και επιπλέον 438.008 τροποποιητικές.

Σημαντική είναι η μείωση της προκαταβολής φόρου για τα νομικά πρόσωπα, η οποία αποτυπώνεται στις φετινές δηλώσεις, λόγω της απόφασης της κυβέρνησης να στηρίξει με αυτό το μέτρο επιχειρήσεις και επαγγελματίες που πλήττονται από την πανδημία του κορονοϊού. Έτσι, το ποσό της προκαταβολής φόρου που προβλέπεται να εισπράξει φέτος η εφορία από τα νομικά πρόσωπα, θα μειωθεί στα 1,826 δισ. ευρώ, έναντι 3,349 δισ. ευρώ που εισπράχθηκαν πέρυσι.

Φέτος υποβλήθηκαν συνολικά 272.741 αρχικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και 26.129 τροποποιητικές, έναντι 259.273 αρχικών δηλώσεων και 5.271 τροποποιητικών πέρυσι.

Το καθαρό ποσό φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων που αναμένεται να εισπραχθεί από τα κρατικά ταμεία, ανέρχεται σε 2,952 δισ. ευρώ ενώ 1,553 δισ. ευρώ θα εισπραχθεί από τη φορολογία εισοδήματος νομικών προσώπων. Πέρυσι, το καθαρό ποσό φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων ήταν 3,525 δισ. ευρώ, ενώ των φυσικών προσώπων ανερχόταν σε 3,092 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΑΑΔΕ, η ηλεκτρονική πλατφόρμα στο TAXIS παραμένει πάντα σε λειτουργία, για την υποβολή τροποποιητικών ή/και εκπρόθεσμων δηλώσεων.

Ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, δήλωσε: "Θέλω να ευχαριστήσω το σύνολο των φορολογουμένων και των λογιστών φοροτεχνικών, που μέσα σε αυτή την πολύ δύσκολη συγκυρία, ανταποκρίθηκαν με συνέπεια σε αυτή τους την υποχρέωση. Προσωπικά δεσμεύομαι, ότι κάθε χρόνο η διαδικασία θα γίνεται ευκολότερη, απλούστερη και ταχύτερη, πάντα στον προσανατολισμό της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, που είναι να υπηρετούμε πιστά το δημόσιο συμφέρον και το κοινωνικό σύνολο".