H έκδοση του πρώτου πράσινου ομολόγου υψηλής εξασφάλισης από την Εθνική Τράπεζα είναι θετική για το αξιόχρεό της (credit positive), σύμφωνα με τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο οίκος, το ομόλογο αυτό θα βελτιώσει τη ρευστότητα της τράπεζας και παράλληλα ανοίγει τον δρόμο για αντίστοιχες εκδόσεις στο μέλλον για την κάλυψη των κεφαλαίων δεύτερης διαβάθμισης (Minimum Required Eligible Liabilities - MREL) και την υλοποίηση της στρατηγικής της για την πράσινη οικονομία. 

Ο οίκος Moody's αναμένει ότι και άλλες ελληνικές τράπεζες θα προχωρήσουν σε εκδόσεις πράσινων ομολόγων, αντίστοιχες με αυτή της Εθνικής. «Με δεδομένη την αυξανόμενη προτίμηση των πράσινων ομολόγων από τους διεθνείς επενδυτές και τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μείωση κατά 55% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2030, αναμένουμε περισσότερες ελληνικές τράπεζες να προσφύγουν στην πράσινη αγορά ομολόγων με αντίστοιχο τρόπο, όπως η Εθνική. Οι εκδόσεις πράσινων ομολόγων στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 74% το 2019 σε σχέση με το 2018, φθάνοντας συνολικά σε περίπου 104 δισεκ. ευρώ». 

Ο Moody's σημειώνει ότι το ομόλογο της Εθνικής, το οποίο έχει εξαετή διάρκεια με δυνατότητα εξόφλησης στα πέντε χρόνια, έχει τοκομερίδιο 2,75% και απόδοση 2,875%, προσθέτοντας: «Παρά το σχετικά υψηλό κόστος του με βάση τα πρότυπα της ΕΕ, δεδομένων των πολύ χαμηλών έως αρνητικών σημερινών επιτοκίων της Ευρώπης, η έκδοση αντανακλά το βελτιούμενο προφίλ χρηματοδότησης και τις αυξανόμενες καταθέσεις των πελατών της τράπεζας. Αυτοί ήταν οι βασικοί μοχλοί της βελτιωθείσας εμπιστοσύνης των επενδυτών στην τράπεζα και την αυξανόμενη πρόσβασή της στις διεθνείς κεφαλαιαγορές».