Επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ύφεση αναμένει για το δ’ τρίμηνο του 2020 η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία ωστόσο διευκρινίζει ότι η συρρίκνωση του ΑΕΠ θα είναι μικρότερου εύρους σε σχέση με το β’ τρίμηνο του έτους.

Την ίδια ώρα, από την ανάλυση της τράπεζας επιβεβαιώνεται η ανάκαμψη της οικονομίας στο γ’ τρίμηνο, με το ΑΕΠ να μεγεθύνεται σε μηνιαία βάση κατά 8,8% τον Ιούλιο και κατά 0,5% τον Αύγουστο. Αντίθετα, τον Σεπτέμβριο, υπήρξε μικρή υποχώρηση της τάξης του 0.8%.

Συνολικά, κατά το γ’ τρίμηνο του 2020, το ελληνικό ΑΕΠ εκτιμάται ότι αυξήθηκε κατά 7,7% σε τριμηνιαία εποχικά διορθωμένη βάση έναντι ύφεσης 14% στο β’ τρίμηνο. Σε ετήσιο επίπεδο, βέβαια, η ύφεση του γ’ τριμήνου εκτιμάται σε 8,9%.

Πού οφείλεται η νέα ύφεση

Οι υφεσιακές πιέσεις, οι οποίες θα εκδηλωθούν στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, αποδίδονται στα νέα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, τα οποία ήδη βρίσκονται σε πλήρη εφαρμογή. Ωστόσο, οι αρνητικές τάσεις εκτιμάται ότι θα εξομαλυνθούν εν μέρει από το νέο πακέτο στήριξης, αξίας 3,8 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η επίδραση της νέας ύφεσης, αναμένεται να μετριαστεί επίσης, λόγω: 

  • της μεγαλύτερης ετοιμότητας ενός σημαντικού ποσοστού των επιχειρήσεων να λειτουργήσουν υπό ειδικές συνθήκες (λ.χ. τηλεργασία, ηλεκτρονικές πωλήσεις)
  • της αυξημένης εξοικείωσης των νοικοκυριών με τα περιοριστικά μέτρα, γεγονός που ελαττώνει τις διαταραχές στον προγραμματισμό των νοικοκυριών, όπως υποδεικνύεται και από την αύξηση των λιανικών πωλήσεων τις μέρες που προηγήθηκαν της 2ης επιβολής περιοριστικών μέτρων
  • της μειωμένης εποχικής επίδρασης στο ΑΕΠ από την υποχώρηση του τουρισμού συγκριτικά με το 2ο και 3ο τρίμηνο του 2020 
  • της ενδεχόμενης στήριξης στο οικονομικό κλίμα προς τα τέλη του έτους από τα πρώτα θετικά νέα σχετικά με το εμβόλιο κατά του Covid-19.

Ωστόσο, υπάρχουν και σημαντικοί κίνδυνοι, οι οποίοι σχετίζονται με:

  • τις περιορισμένες δυνατότητες των περισσότερο ευάλωτων νοικοκυριών και επιχειρήσεων να ανταπεξέλθουν σε ένα δεύτερο γύρο επιβολής μέτρων περιορισμού, παρά τη δημοσιονομική στήριξη
  • τη μη-επαναλαμβανόμενη αύξηση τμημάτων της εγχώριας δαπάνης τα προηγούμενα τρίμηνα, λόγω των εκτάκτων αναγκών που δημιούργησε η πανδημία (λ.χ. αγορές τεχνολογικού εξοπλισμού, διαρκών καταναλωτικών αγαθών και εξιδεικευμένων υπηρεσιών) 
  • μια πιθανή εξασθένηση της εξωτερικής ζήτησης, κατόπιν βελτίωσής της το γ’ τρίμηνο.

Ύφεση 9,4% για το σύνολο του 2020

Στο πλαίσιο αυτό, για το δ’ τρίμηνο του έτους, η Εθνική Τράπεζα αναμένει ύφεση της ελληνικής οικονομίας κατά 5,1% σε τριμηνιαία βάση και κατά 12,8% σε ετήσιο επίπεδο, διαμορφώνοντας το συνολικό ποσοστό της συρρίκνωσης του ΑΕΠ για το 2020 στο 9,4%. 

Η εκτίμηση αυτή, φυσικά, προϋποθέτει ότι:

  • η επιδημική καμπύλη ομαλοποιείται έως τις αρχές Δεκεμβρίου, επιτρέποντας τη μερική άρση των περιορισμών στο λιανικό εμπόριο και τις υπηρεσίες «χαμηλού υγειονομικού κινδύνου»
  • η εκτιμώμενη συρρίκνωση της δραστηριότητας σε τομείς όπου έχει ανασταλεί η λειτουργία τους είναι παρόμοια με εκείνη που παρατηρήθηκε το δίμηνο Απριλίου-Μαΐου 
  • η συρρίκνωση είναι ηπιότερη για την υπόλοιπη οικονομία

Πηγή: kathimerini.gr