Το ποσό των 10 έως 12 δισ. ευρώ σκοπεύει να αντλήσει το ελληνικό δημόσιο μέσα από εκδόσεις κρατικών ομολόγων την επόμενη χρονιά, όπως μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο πηγές, τις οποίες δεν κατονομάζει.

Ο ΟΔΔΗΧ θέλει ουσιαστικά να αξιοποιήσει στο έπακρο τις άκρως ευνοϊκές συνθήκες στις αγορές, οι οποίες δεν προβλέπεται να ανατραπούν ούτε την επόμενη χρονιά. 

Με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προσφέρει ισχυρότατα στηρίγματα μέσω του προγράμματος αγοράς ομολόγων PEPP, αλλά και την όρεξη των επενδυτών να είναι ιδιαίτερα αυξημένη για χρέος, που προσφέρει κάποια απόδοση στον σημερινό κόσμο των αρνητικών επιτοκίων, τα ελληνικά ομόλογα έχουν επιδοθεί σε ένα εντυπωσιακό ράλι, το οποίο προβλέπεται να έχει συνέχεια. Το κόστος δανεισμού της χώρας κινείται πολύ κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και επενδυτικοί οίκοι προβλέπουν περαιτέρω μείωσή του. Σήμερα η απόδοση του κρατικού 10ετους διαμορφώνεται στο 0,644%. 

Αξίζει να θυμίσουμε ότι πρόσφατα σε σημείωμά της στους επενδυτές η Societe Generale προέβλεπε ότι μέσα στον Ιανουάριο η Αθήνα θα βγει στις αγορές προκειμένου να δανειστεί 3 δισ. ευρώ, ενώ υπολόγιζε ότι το συνολικό πρόγραμμα δανεισμού για το 2021 θα κινηθεί κοντά στα 10 δισ. ευρώ. Ειδικότερα ο γαλλικός οίκος εκτιμά ότι η δεύτερη έξοδος για το επόμενο έτος θα έρθει τον Μάρτιο, ενώ θα ακολουθήσει ακόμη μία τον Ιούλιο- έκαστη ύψους 3 δισ. ευρώ. Το πρόγραμμα δανεισμού του 2021 θα κλείσει με μία τέταρτη έκδοση ύψους 2 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο. 

Ανάλογες είναι και οι εκτιμήσεις της JPMorgan Chase. O αμερικανικός επενδυτικός «βλέπει» μία έκδοση 10ετους ή 30ετους ομολόγου μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021, ενώ υπολογίζει ότι στο σύνολο του έτους ο ΟΔΔΗΧ θα αντλήσει 10 δισ. ευρώ από τις αγορές. 

Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή, ο πιο μακροπρόθεσμος ελληνικός τίτλος που βρίσκεται σε κυκλοφορία είναι το 25ετές ομόλογο (λήξης 2042) που προέκυψε από το swap ομολόγων του 2017.

Πηγή: moneyreview.gr