«Παγώνει» ο οίκος Fitch τις προσδοκίες για την αναρρίχηση της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα στην προσεχή διετία, ενώ συγχρόνως θεωρεί πως το δημόσιο χρέος της χώρας είναι βιώσιμο παρά τη σημαντική αύξησή του κατά το 2020.

Τις εκτιμήσεις τους για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, την ώρα που η πανδημία μαίνεται και υπάρχει αβεβαιότητα για την ταχύτητα των εμβολιασμών αλλά και τις μεταλλάξεις του ιού, ανέπτυξαν στελέχη της Fitch σε δικτυακό webinar που διοργανώθηκε για το credit outlook της Ελλάδας και της Πορτογαλίας.

Σημειώνεται πως η Fitch Ratings τοποθετεί τη χώρα μας στην επενδυτική βαθμίδα «ΒΒ» με σταθερές προοπτικές και προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 5,1% φέτος, 2,8% το 2022 και χαμηλότερα επίπεδα έκτοτε. Το 2020 εκτιμά ότι θα κλείσει με ύφεση 7,9% και ο δείκτης χρέους ως προς το ΑΕΠ θα παραμείνει υψηλός, άνω του 172% έως και το 2025, σύμφωνα με την ανάλυση δυναμικής της Fitch Ratings στο βασικό της σενάριο.

Σημαντικά «μαξιλάρια»

Ωστόσο, εκτιμούν πως η αύξηση του ελληνικού χρέους θα ήταν ανησυχητική εάν δεν υπήρχαν τα πολύ σημαντικά «μαξιλάρια», τα οποία περιορίζουν το κόστος εξυπηρέτησής του και διασφαλίζουν τη βιωσιμότητά του. Πρόκειται για:

- Τη συμμετοχή της Ελλάδας στο έκτακτο πρόγραμμα PEPP της ΕΚΤ, το οποίο έχει βοηθήσει στη μείωση των επιτοκίων με τα οποία εξυπηρετεί η Ελλάδα το χρέος της, καθώς και στη μείωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων.

- Το αναλογικά μικρό βάρος των τόκων που πληρώνει η Ελλάδα, καθώς οι διάρκειες των δανείων και άρα οι πληρωμές είναι πολύ μακροπρόθεσμες. Τα πολύ υψηλά ταμειακά διαθέσιμα που έχει το ελληνικό Δημόσιο παρά την πανδημία.

Οι αναλυτές της τόνισαν ότι η Ελλάδα έχει δεχτεί ένα σοβαρό σοκ στην οικονομία από την πανδημία και αυτό απεικονίζεται τόσο στους πραγματικούς ρυθμούς μεταβολής του ΑΕΠ όσο και στα στοιχεία του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

Μαζί με την Κροατία, τη Βουλγαρία και την Πορτογαλία από κοντά αποτελούν τις χώρες με τα μεγαλύτερα οφέλη από τα προγράμματα βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Next Generation και SURE, εκ των οποίων μεγάλο μέρος είναι με τη μορφή ενισχύσεων-χορηγήσεων. Με τα στοιχεία της Fitch Ratings, η Ελλάδα εμφανίζει αυστηρό lockdown σύμφωνα με τον Oxford Stringency Index και πιο αδύναμες προοπτικές σε όρους καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Για τις τράπεζες

Η Fitch Ratings «βλέπει» σταθερές προοπτικές για τον κλάδο των τραπεζών, οι οποίες αντανακλούν τις προσδοκίες για μέτρια οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα αλλά και τα σχέδια μείωσης του κινδύνου του κλάδου. Ο αντίκτυπος από την πανδημία, όμως, θα συνεχίσει να πιέζει ορισμένους επιχειρηματικούς τομείς, όπως ο τουρισμός και οι κατασκευές.

Η Fitch Ratings αξιολογεί την Eurobank με «B-» και αρνητική προοπτική και βραχυπρόθεσμα «Β», την Εθνική Τράπεζα και την Alpha Bank με «CCC+» και βραχυπρόθεσμα «C» και τέλος την Τράπεζα Πειραιώς με «CCC» και βραχυπρόθεσμα «C».

Η λειτουργική κερδοφορία υποστηρίζεται από υψηλότερα εισοδήματα από την ανανεωμένη επιχειρηματική δραστηριότητα, τα κέρδη από συναλλαγές και τα χαμηλότερα λειτουργικά έξοδα από τα προγράμματα αναδιάρθρωσης. Η παροχή εγγυήσεων δανείων και οι επιδοτήσεις επιτοκίου από το κράτος θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν νέους όγκους δανεισμού προς τις επιχειρήσεις.

Ωστόσο, η λειτουργική κερδοφορία θα παραμείνει δομικά ασθενής το 2021 (0,5% των RWA, εξαιρουμένου του αντίκτυπου από τις τιτλοποιήσεις) λόγω των υψηλών προβλέψεων για επισφάλειες (1,5% -1,7% των ακαθάριστων δανείων) παρά τις προβλέψεις στο πρώτο εξάμηνο του 2020.

Πηγή: Εφημερίδα «Ναυτεμπορική»