Ολοκληρώνονται αυτή την εβδομάδα δύο από τα πιο σημαντικά σχέδια αποκρατικοποιήσεων, καθώς την Παρασκευή τελειώνει η τελευταία φάση για την πώληση του 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ και η σύμβαση για τη μακροχρόνια παραχώρηση της Εγνατίας Οδού.

Στην περίπτωση του ΔΕΣΦΑ, πρόκειται να καταθέσουν τις δεσμευτικές προσφορές τους τα δύο σχήματα για την απόκτηση του 66%, ενώ για την Εγνατία Οδό εκπνέει η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την 35ετή τουλάχιστον παραχώρησή της. Η προσοχή θεσμών θα είναι στραμμένη στο ΤΑΙΠΕΔ, ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup στις 19 Φεβρουαρίου, δεδομένου ότι από τον ΔΕΣΦΑ το προσδοκώμενο τίμημα είναι τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ και από την Εγνατία Οδό 50 εκατ. ευρώ.

Για τον ΔΕΣΦΑ πρόκειται να καταθέσουν τις δεσμευτικές τους προσφορές η κοινοπραξία των Snam (Ιταλία), Enagás (Ισπανία), Fluxys (Βέλγιο), Gasunie (Ολλανδία) και από την άλλη το ισπανο-ρουμανικό σχήμα Reganosa-Transgaz, ενισχυμένο από την τράπεζα EBRD στο ρόλο του χρηματοδότη.

Σημειώνεται ότι ο φετινός στόχος εσόδων έχει τεθεί στα 2 δισ. ευρώ, με τον ΔΕΣΦΑ να αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το 20%. Οι συνθήκες στην παρούσα συγκυρία είναι κατά πολύ ευνοϊκότερες σε σχέση με τον προηγούμενο διαγωνισμό γεγονός που έχει καλλιεργήσει υψηλές προσδοκίες για το τίμημα.

Επίσης, την Παρασκευή εκπνέει η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος, δηλαδή της πρώτης φάσης του διαγωνισμού, για την 35ετή τουλάχιστον παραχώρηση της Εγνατίας Οδού. Η αποκρατικοποίηση αυτή λέγεται ότι έχει γίνει αποδεκτής υψηλού ενδιαφέροντος, από εγχώριους και ξένους ομίλους. Το πλεονέκτημα είναι ότι πρόκειται για έναν ολοκληρωμένο αυτοκινητόδρομο, ο οποίος με την σταδιακή προσθήκη των σταθμών διοδίων, και τη δημιουργία μερικών μεγάλων Σταθμών Εξυπηρέτησης Αυτοκινήτων (ΣΕΑ), μπορεί να αποδώσει άμεσα στο παραχωρησιούχο.

Ο απολογισμός

Πέντε αξιοποιήσεις ολοκλήρωσε κατά το α΄ εξάμηνο του 2017 το ΤΑΙΠΕΔ. Πρόκειται για την παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων, ύψους 1,234 δισ., και άλλες τέσσερις αξιοποιήσεις ακινήτων. Πρόκειται για την πώληση του ξενοδοχείου «Λητώ» στη Μύκονο, 16 εκατ., την πώληση ενός ακινήτου στη Φλώρινα, 1,8 εκατ., την πώληση ακινήτου στη Χαλκιδική (Άγιος Μάμας), 0,83 εκατ., και, τέλος, τη μίσθωση του σανατόριου «Μάνα του Στρατιώτη» που βρίσκεται στη Γορτυνία, αντί 25.000 ευρώ ετησίως.

Με αυτές τις συναλλαγές, το σύνολο των συμβάσεων του ΤΑΙΠΕΔ στις αξιοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων από το 2011 έως σήμερα ανήλθε σε 4,83 δισ. ευρώ. Στο διάστημα που ακολουθεί το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων θα εισπράξει άλλα 2,2 εκατ. ευρώ από την πώληση ακινήτου στο Βελιγράδι της Σερβίας. Η πιο σημαντική, ωστόσο, αποκρατικοποίηση είναι εκείνη της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, που απέφερε το β΄ εξάμηνο του 2017 περίπου 45 εκατ. ευρώ.

Αντιθέτως, σημαντικές αποκρατικοποιήσεις που θα μπορούσαν αυξήσουν το ύψος των εσόδων του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων δεν το πέτυχαν. Πρόκειται για τις αποκρατικοποιήσεις του Ελληνικού (300 εκατ. ευρώ), της 20ετούς παράτασης της παραχώρησης του ΔΑΑ (253 εκατ. ευρώ) και, τέλος, του ΟΛΘ (231 εκατ. ευρώ). Οι καταβολές αναφέρονται είτε στο σύνολο του τιμήματος (ΟΛΘ) είτε σε προκαταβολές αυτών (ΔΑΑ, Ελληνικό).

Σύμφωνα με τη δεύτερη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, οι προαναφερόμενες αποκρατικοποιήσεις θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του 2017. Σιγά σιγά, όμως, με προεξάρχουσα εκείνη του Ελληνικού, η ολοκλήρωσή τους υποχώρησε. Έτσι τώρα, εντός των επομένων ημερών αναμένονται η καταβολή του τιμήματος του ΟΛΘ και η μεταβίβαση του 67% των μετοχών της εταιρείας.