Η Ελλάδα μπορεί να αφήσει πίσω της το junk και να επιστρέψει στην επενδυτική κατηγορία μέσα στο 2022, εκτιμά η Citigroup, έπειτα και από την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από την S&P, η οποία όπως επισημαίνουν οι αναλυτές του οίκου, ήρθε νωρίτερα από ό,τι περίμεναν.

Με την αναβάθμιση στην επενδυτική κατηγορία, τα ελληνικά ομόλογα δεν θα είναι αμέσως επιλέξιμα για τον δείκτη FTSE Russell EGBI, καθώς για αυτό χρειάζεται βαθμολογία Α, εξηγεί ο οίκος.

Όμως, οι ελληνικοί τίτλοι θα μπορέσουν με τον τρόπο αυτό να ενταχθούν στο «κανονικό» πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (PSPP) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κοντά στη λήξη του έκτακτου προγράμματος αγοράς τίτλων για την πανδημία (PEPP) ή λίγο αργότερα. Υπενθυμίζεται ότι με βάση τον μέχρι τώρα σχεδιασμό, το πρόγραμμα PEPP, στο οποίο κατ΄ εξαίρεση εντάχθηκαν τα ελληνικά ομόλογα παρότι αξιολογούνται με junk, πρόκειται να λήξει τον Μάρτιο του 2022.

Άλλωστε, όπως εξηγεί η Citigroup, η αναβάθμιση της Ελλάδας από την S&P την ώρα που το χρέος ξεπερνά το 200% του ΑΕΠ, επιβεβαιώνει πως για τους οίκους αξιολόγησης, μεγαλύτερη σημασία από τη σημερινή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας έχουν οι μελλοντικές προοπτικές ανάπτυξης.

Πηγή: moneyreview.gr