Σε τροχιά επανόδου στα προ πανδημίας επίπεδα μπορεί να επαναφέρει την Ευρώπη το Ταμείο Ανάκαμψης, με κονδύλια ύψους 800 δισ. ευρώ την επόμενη πενταετία, αναφέρουν αναλυτές, σύμφωνα με τους Financial Times, προσθέτοντας πως ήδη τα ευρωπαϊκά κράτη καταθέτουν τα σχέδιά τους.

Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, το ευρωπαϊκό εγχείρημα αναμένεται να δώσει ώθηση ύψους 3,5% στο ΑΕΠ της Ευρωζώνης, με τον επικεφαλής της επενδυτικής τράπεζας στην Ευρώπη, Τζέικομπ Νελ, να εκτιμά ότι το Ταμείο θα βοηθήσει την Ε.Ε. να επιστρέψει «στην προ πανδημίας τάση ανάπτυξης».

Οι FT αναφέρονται και κατά μόνας σε ευρωπαϊκές χώρες, τονίζοντας πως η Ιταλία έχει καταθέσει το μεγαλύτερο – σε απόλυτους όρους – σχέδιο ανάκαμψης μεταξύ των κρατών – μελών.

Αισιόδοξες, παράλληλα, είναι οι εκτιμήσεις για την Ελλάδα, για την οποία μάλιστα, στο δημοσίευμα τονίζεται πως το σχέδιό της «απέσπασε επαίνους στις Βρυξέλλες για τον συνεκτικό σχεδιασμό του».

Το σχέδιο της Αθήνας προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 7% έως το 2026, ωστόσο οι εκτιμήσεις των οίκων αξιολόγησης είναι ακόμη πιο αισιόδοξες, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα.

Η Morgan Stanley εκτίμησε ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα μπορούσε να φτάσει κοντά στο 12%, ενώ ακόμη ψηλότερα βάζει τον πήχυ η S&P, ακόμη και στι 18%, ποσοστό υψηλότερο από οποιαδήποτε άλλο χώρα της Ε.Ε.  

Στοίχημα η «απορρόφηση»

Την ίδια ώρα, πάντως, οι αναλυτές εστιάζουν και στις αβεβαιότητες που συνοδεύουν το ευρωπαϊκό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης, με τον επικεφαλής της Morgan Stanley στην Ευρώπη να προτάσσει το πόσα χρήματα, αλλά και πόσο αποτελεσματικά, θα αξιοποιηθούν από τα κράτη – μέλη.

Σε αυτό, εκτιμούν, σημαντικό ρόλο μπορεί να διαδραματίσουν οι συνθήκες μεγάλης ύφεσης που έφερε η πανδημία, οι οποίες κινητοποιούν περισσότερο τα κράτη, συγκριτικά με συνθήκες «κανονικότητας».

Όπως σχολιάζεται στο δημοσίευμα, την περίοδο 2014-2020, τα ευρωπαϊκά κράτη κατά μέσο όρο αξιοποίησαν μόνο σχεδόν τα μισά από τα χρήματα που διατέθηκαν από τις Βρυξέλλες.

Ωστόσο, εντελώς διαφορετική ήταν η εικόνα την εξαετία 2008-2014, στον απόηχο δηλαδή της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Κατά τη συγκεκριμένη περίοδο το ποσοστό «απορρόφησης» των ευρωπαϊκών κονδυλίων κινήθηκε κοντά στο 90%, δείχνοντας ότι οι χώρες λειτουργούν καλύτερα υπό συνθήκες κρίσης, όπως αυτή που προκαλεί τώρα η πανδημία.

Πηγή: kathimerini.gr