Σχέδιο για την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών μέσω του Ταμείο Ανάκαμψης έχει εκπονήσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Το παραπάνω αναμένεται να λάβει τη μορφή νομοθετήματος μέχρι το τέλος του 2021.

Ουσιαστικά, το συγκεκριμένο εγχείρημα περιλαμβάνει τη δυνατότητα να σκανάρουν οι πολίτες τις χάρτινες αποδείξεις κερδίζοντας ακόμα και εκπτώσεις από το φορολογητέο εισόδημα ή το φόρο εισοδήματος ή και σημαντικά χρηματικά ποσά μέσω κληρώσεων.

Έμφαση σχεδιάζεται να δοθεί στις συναλλαγές που αφορούν κλάδους στους οποίους καταγράφονται υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής.

Ένα από τα σενάρια αφορά το να δίνεται η δυνατότητα στους φορολογούμενους να μειώνουν το φόρο εισοδήματος που πρέπει να καταβάλουν ή να αφαιρούνται από το φορολογητέο τους εισόδημα, δαπάνες που έχουν κάνει ηλεκτρονικά για συγκεκριμένες κατηγορίες συναλλαγών όπως εστιατόρια, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, κέντρα αισθητικής, δικηγόροι, γιατροί.

Επιπλέον , μπορεί να υπάρχει η δυνατότητα να δίνονται μεγαλύτερα κέρδη για λιγότερους τυχερούς μέσω της φορολοταρίας. Σήμερα κάθε μήνα η ΑΑΔΕ προχωρά σε κλήρωση με 1.000 φορολογούμενους να κερδίζουν από 1.000 ευρώ. Δεν αποκλείεται τα ποσά αυτά να αυξηθούν με αντίστοιχη μείωση του αριθμού των τυχερών.

Δεν αποκλείεται στη φορολοταρία να μην γίνονται αποδεκτές όλες οι αποδείξεις, όπως ισχύει σήμερα, αλλά οι ηλεκτρονικές πληρωμές από συγκεκριμένες κατηγορίες δραστηριοτήτων στις οποίες καταγράφονται υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής όπως είναι δικηγόροι, γιατροί, συνεργεία, κ.α.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι η πανδημία σε συνδυασμό με την υποχρέωση των φορολογουμένων να συγκεντρώσουν το 30% του εισοδήματος τους μέσω της πραγματοποίησης ηλεκτρονικών συναλλαγών, αύξησε τον αριθμό των πληρωμών με ηλεκτρονικό τρόπο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ο αριθμός των συναλλαγών με χρεωστικές κάρτες το 2020 αυξήθηκε κατά 20% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, φτάνοντας το 1,02 δις. από 857 εκατ. το  2019.

Ο  αριθμός  των  συναλλαγών με  πιστωτικές κάρτες ανήλθε σε 121 εκατ. από 119 εκατ. το 2019, αυξημένος κατά 1,68%. Ο μέσος αριθμός συναλλαγών ανά κάρτα αυξήθηκε κατά 15% σε 62 συναλλαγές, από 54 το προηγούμενο έτος.

Πηγή: ot.gr