Συνεχίζεται το μπαράζ αναβαθμίσεων των εκτιμήσεων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, μετά το +16,2% του β’ τριμήνου, με την UBS σήμερα να "ανεβάζει" στο 7,8% από 5,6% πριν και την Capital Economics στο 8,5% από 8% που είχε προβλέψει τον Ιούλιο.

Όπως παρατηρεί η ελβετική τράπεζα, το +3,4% που αναπτύχθηκε το ΑΕΠ στο β’ τρίμηνο, εάν προστεθεί στα τρία πολύ ισχυρά τρίμηνα ανάπτυξης που προηγήθηκαν, φέρνουν την Ελλάδα στην θέση να καταγράφει πλέον την ισχυρότερη πορεία των τελευταίων 20 ετών.

Και η UBS όπως και άλλοι οίκοι (BNP Paribas, Moody’s Analytics, Scope Ratings) τονίζει πως το ελληνικό ΑΕΠ είχε ανακάμψει πλήρως από το σοκ της πανδημίας, μετά την δυναμική ανάκαμψη του β΄ τριμήνου, και αυτό την οδηγεί στην σημαντική αναβάθμιση των εκτιμήσεών της για φέτος.

Για το 2022 βλέπει ρυθμούς της τάξης του 5% από 6% πριν, λόγω και της ισχυρότερης βάσης του 2021.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, η Ελλάδα αναμένεται να επωφεληθεί από την εισροή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης που έχουν ήδη ξεκινήσει, ενώ αναφέρει τα στοιχεία της ΤτΕ ότι τα κεφάλαια της Ε.Ε., σε συνδυασμό με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα μπορούσαν να αυξήσουν τα επίπεδα του ελληνικού ΑΕΠ κατά 30% σωρευτικά την περίοδο 2021-2026.

Σε ότι αφορά τον τραπεζικό κλάδο, η UBS υπογραμμίζει την μεγάλη πρόοδο που έχει καταγραφεί στο μέτωπο της μείωσης του κινδύνου στους ισολογισμούς, μέσω της μείωσης των NPEs, επισημαίνοντας πως οι τέσσερις συστημικές τράπεζες οδεύουν προς μονοψήφιο δείκτη NPEs έως το 2022 και έτσι αναμένεται ο κλάδος να συμβάλει σημαντικά στη χρηματοδότηση της ανάκαμψης της οικονομίας.

Από την πλευρά της η Capital Economics παρουσιάζει τις νέες της προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία, εκτιμώντας πως η Ελλάδα θα αναπτυχθεί με ρυθμούς της τάξης του 8,5%, αν και όπως σημειώνει στο Capital.gr στις αρχές Οκτωβρίου θα κοιτάξει πιο λεπτομερώς την πορεία της Ελλάδας και θα δώσει νέες εκτιμήσεις.  Προς το παρόν επισημαίνει πως οι προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι συντηρητικές καθώς ακόμα και εάν το ελληνικό ΑΕΠ δεν αυξηθεί… καθόλου στο β’ και γ’ τρίμηνο, οι ετήσιοι ρυθμοί ανάπτυξης θα κινηθούν άνω του 8%.

Σε γενικές γραμμές ο οίκος εκτιμά πως η  ισχυρή ανάκαμψη που καταγράφεται στις χώρες της Ευρωζώνης φαίνεται ότι θα συνεχιστεί τα επόμενα τρίμηνα.

Πηγή:capital.gr