Ρεκόρ 40 ετών αναμένεται να αγγίξει η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας φέτος, όπως εκτιμά η Fitch Solutions, η οποία προχώρησε σε αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για την αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ φέτος στο 6,3% από 6% πριν, ενώ ισχυρή αναμένει πως θα είναι η ανάπτυξη και το 2022, τοποθετώντας τη στο 4,3%.

Η Fitch Solutions, η οποία αν και ανήκει στον όμιλο της Fitch είναι ανεξάρτητη εταιρεία αναλύσεων, αποτελεί την πιο πρόσφατη ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία από το περιβάλλον των διεθνών οίκων, ακολουθώντας τη Citigroup, η οποία την εβδομάδα που πέρασε «ανέβασε» στο 8,8% την εκτίμησή της για την ανάπτυξη της Ελλάδας (από 5,3%), που αποτελεί την υψηλότερη «επίσημη» πρόβλεψη. Είχαν προηγηθεί σημαντικές αναθεωρήσεις και από σειρά άλλων οίκων, όπως η Moody’s Analytics, η Capital Economics, η Oxford Economics και η Scope Ratings, σύμφωνα με τις οποίες η αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ θα κινηθεί αρκετά πάνω από το 8% φέτος.

Η αναβάθμιση των εκτιμήσεων της Fitch Solutions οφείλεται στην πολύ καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας το α΄ εξάμηνο, η οποία αιφνιδίασε και τους πιο αισιόδοξους, λαμβάνοντας στήριξη από τη σημαντική αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης και των εξαγωγών.

Ο οίκος αναμένει ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης της ιδιωτικής κατανάλωσης και των εξαγωγών θα παραμείνουν ισχυροί για το υπόλοιπο του 2021, συμβάλλοντας κατά 3,5% και 5,8% αντίστοιχα στο πραγματικό ΑΕΠ. Παράλληλα εκτιμάει πως η ανάκαμψη του τουρισμού –αν και ακόμα κάτω από τα επίπεδα πριν από την πανδημία– θα προσφέρει επίσης στήριξη στην ανάπτυξη το τρέχον έτος. Οι επενδύσεις θα σημειώσουν σημαντική ανάκαμψη επίσης το 2021, συμβάλλοντας κατά 1% στην ανάπτυξη του ΑΕΠ, όπως προβλέπει.

Σε ό,τι αφορά το 2022, μετά και την επιστροφή του ΑΕΠ στα προ πανδημίας επίπεδα, ο οίκος αναμένει πως η ιδιωτική κατανάλωση θα υποστηριχθεί από την περαιτέρω χαλάρωση της εγχώριας ζήτησης, καθώς και με την εφαρμογή των φορολογικών περικοπών. Η ανάκαμψη της οικονομίας, παράλληλα με τη μείωση του εταιρικού φόρου από 24% σε 22% θα δώσει επίσης κίνητρα για μεγαλύτερες ιδιωτικές επενδύσεις, ενώ οι δημόσιες επενδύσεις στο πλαίσιο του σχεδίου ανάκαμψης θα ενισχύσουν επίσης τη δυναμική της οικονομίας. Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών θα αυξηθούν επίσης, καθώς οι αφίξεις τουριστών και η εξωτερική ζήτηση για αγαθά θα ανακάμψουν.