Η βελτίωση της απόδοσης των δανείων και της φερεγγυότητας των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών  -  Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Eurobank και Alpha Bank -  έχουν οδηγήσει σε θετικές δράσεις αξιολόγησης, επισημαίνει η Moody’s σε νέο της report.

Οι προοπτικές για ισχυρότερη οικονομική ανάπτυξη θα ενισχύσουν την κερδοφορία τους τους επόμενους μήνες, υποστηρίζοντας περαιτέρω την πιστοληπτική τους ικανότητα, όπως διαμηνύει ο οίκος.

Αυτές οι τράπεζες, μαζί με τις κυπριακές, επηρεάστηκαν από σοβαρές χρηματοπιστωτικές κρίσεις τα τελευταία χρόνια που επιδείνωσαν σημαντικά την οικονομική τους υγεία. Η Moody’s αξιολογεί έτσι τις βασικές διαφορές στα προφίλ φερεγγυότητάς τους και τους παράγοντες που θα διαμορφώσουν την οικονομική τους απόδοση τα επόμενα 2-3 χρόνια.

Όπως επισημαίνει, έχουν μειώσει σημαντικά τα NPEs και κατά 70% από την κορυφή τους, καθώς τόσο οι ελληνικές όσο και οι κυπριακές τράπεζες έχουν τιτλοποιήσει ή πουλήσει μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα για να μειώσουν τον κίνδυνο στους ισολογισμούς τους. Οι ελληνικές τράπεζες επωφελήθηκαν από το σχέδιο "Ηρακλής", ενώ οι κυπριακές τράπεζες, εκτός από τις οργανικές μειώσεις, έχουν πραγματοποιήσει κατά κύριο λόγο πωλήσεις NPE σε ιδιώτες επενδυτές.

Ο οίκος αναμένει πως παρόμοιες ενέργειες θα οδηγήσουν το μεγαλύτερο μέρος της περαιτέρω μείωσης των NPEs των ελληνικών και των κυπριακών τραπεζών, με κάποια συμβολή από αναδιαρθρώσεις NPEs και ρευστοποιήσεις εξασφαλίσεων.

Την ίδια στιγμή, όπως τονίζει η Moody’s, τα κεφαλαιακά "μαξιλάρια" είναι επαρκή, αν και η ποιότητα κεφαλαίου είναι καλύτερη στις κυπριακές τράπεζες. Η μείωση των επισφαλών χρεών καθώς και η λειτουργική αναδιάρθρωση, έχουν διαβρώσει τα κεφάλαια σε ορισμένες από τις ελληνικές τράπεζες τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, όλες οι τράπεζες διατήρησαν επαρκές εποπτικό κεφάλαιο, σε ορισμένες περιπτώσεις μέσω αυξήσεων κεφαλαίου. Οι τράπεζες και στα δύο συστήματα πέρασαν το stress test της ΕΚΤ τον Ιούλιο του 2021, αν και για τις ελληνικές τράπεζες τα υψηλά επίπεδα αναβαλλόμενης φορολογίας (DTC) στους ισολογισμούς τους υπονομεύουν την ποιότητα της κεφαλαιακής τους βάσης. Το ενσώματο κεφάλαιο των κυπριακών τραπεζών είναι πιο σταθερό, παρέχοντας ένα ευρύτερο απόθεμα απορρόφησης ζημιών και μεγαλύτερα περιθώρια για περαιτέρω μείωση των NPEs και την ανάληψη του κόστους υλοποίησης των σχεδίων μετασχηματισμού και μείωσης του κόστους.

Πάντως, όπως τονίζει η Moody’s, οι τράπεζες σε Ελλάδα και Κύπρο έχουν αφήσει πίσω τους τις ζημιογόνες ημέρες. Τα χαμηλότερα NPEs και οι σχετικές απώλειες δανείων έχουν μειώσει τις μεγάλες διακυμάνσεις στην κερδοφορία που παρατηρήθηκαν στο παρελθόν. Η μείωση του κόστους συνέβαλε επίσης σε καλύτερες χρηματοοικονομικές επιδόσεις και οι περισσότερες τράπεζες σημείωσαν κέρδη τα τελευταία τρίμηνα.

Οι ελληνικές τράπεζες είναι πιο κερδοφόρες σε αυτό το στάδιο λόγω των υψηλότερων χορηγήσεων νέων δανείων και των καθαρών επιτοκιακών περιθωρίων σε μια μεγαλύτερη οικονομία με περισσότερες δυνατότητες ανάπτυξης και βαθύτερες περικοπές στο λειτουργικό κόστος.

Ο οίκος αναμένει ότι η οικονομική ανάπτυξη θα ενισχυθεί και στις δύο χώρες καθώς ανακάμπτουν από την πανδημία και επωφελούνται από τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης της Ε.Ε, παρέχοντας άφθονες ευκαιρίες στις τράπεζες να επεκτείνουν τα χαρτοφυλάκια δανείων τους.

Πηγή:capital.gr