Ο οίκος Moody's διέψευσε τελικά τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί τις τελευταίες ημέρες πως θα αναβάθμιζε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας.

Ο οίκος δεν εξέδωσε έκθεση για την ελληνική οικονομία, όπως ήταν προγραμματισμένο για το βράδυ της Παρασκευής, κλείνοντας με σχετικά άδοξο τρόπο τον κύκλο των εκθέσεων αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας για το 2021. Υπενθυμίζεται ότι και η S&P τον Οκτώβριο είχε αποφύγει να εκδώσει έκθεση για την ελληνική πιστοληπτική αξιολόγηση.

Οι προσδοκίες για αναβάθμιση δημιουργήθηκαν ύστερα από την μεσοβδόμαδη δημοσίευση των εκτιμήσεων της Moody's για την ελληνική οικονομία. Η έκθεση προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμούς 4,3% το 2022, ενώ θα βελτιώσει σημαντικά τη δημοσιονομική θέση της, με το δημόσιο χρέος να συρρικνώνεται κατά 10,1 μονάδες στο 191% του ΑΕΠ.

Έτσι, ο οίκος συνεχίζει να αξιολογεί την ελληνική οικονομία στο Ba3 με σταθερές προοπτικές, δίνοντας στη χώρα τη χαμηλότερη βαθμολογία (τρία σκαλοπάτια κάτω από την επενδυτική βαθμίδα), Ωστόσο τόσο η Standard & Poor's όσο και η Fitch αξιολογoύν την Ελλάδα στο «BB» (δύο σκαλοπάτια κάτω από την επενδυτική βαθμίδα) με σταθερό outlook. Στο BB μας έχει αναβαθμίσει και ο DBRS, ενώ ο Scope Ratings δίνει την υψηλότερη βαθμολογία (ΒΒ+) με σταθερές προοπτικές.