Στα 60 εκατ. ευρώ εκτιμά ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ότι θα ανέλθει η πρόσθετη μείωση στον ΕΝΦΙΑ, ενώ μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου θα οριστικοποιηθεί ποιοι θα ωφεληθούν από τη μόνιμη μείωση του συνολικού ΕΝΦΙΑ.

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στον νέο προϋπολογισμό τόνισε ότι δεν θα έχει κανένα καινούριο φόρο, ενώ αντιθέτως θα περιέχει πρόσθετες μειώσεις φόρων και θα περιλαμβάνει μικρό δημοσιονομικό περιθώριο για επιπλέον μείωση του ΕΝΦΙΑ ,παράλληλα με την υφιστάμενη μείωση.

«Τον Μάρτιο του 2022 θα μπουν οι αντικειμενικές, θα αλλάξουν οι κλίμακες και οι συντελεστές και παράλληλα υπάρχει σχέδιο ο ΕΝΦΙΑ να πληρώνεται σε δέκα δόσεις. Φτάνουμε πολύ πιο κοντά στην προεκλογική μας  δέσμευση για 30% μείωση του ΕΝΦΙΑ» σημείωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Όσον αφορά στις υπόλοιπες ρυθμίσεις που θα περιλαμβάνονται στον νέο προϋπολογισμό αναφέρθηκε σε:

-Μείωση του φόρου όλων των επιχειρήσεων στο 22% από 29%.

-Μόνιμη μείωση προκαταβολής φόρου  όλων των επιχειρήσεων από το 100%  στο 80%  και στα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα στο 55%.

-Μόνιμη μείωση της φορολόγησης των φυσικών προσώπων στα χαμηλά στρώματα στο 9%.

-Μόνιμη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες.

-Κατάργηση εισφοράς αλλληλεγγύης για τα εισοδήματα από τον ιδιωτικό τομέα.

-Όλες οι μειώσεις ΦΠΑ μέχρι τον Ιούνιο 2022.

Για την ενδεχόμενη 2η αύξηση του κατώτατου μισθού μέσα στο 2022 δήλωσε ότι πλέον υπάρχουν τα δεδομένα στην οικονομία όπως αποτυπώνονται στον προϋπολογισμό για την εν λόγω αύξηση: «Το πόση θα είναι αυτή θα εξαρτηθεί από τη διαβούλευση που θα γίνει το επόμενο διάστημα με τους φορείς από το υπουργείο Εργασίας, και την εισήγηση που θα κάνει εκείνος στο υπουργικό συμβούλιο».

«Λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν, κάνουμε μία σοβαρή προσπάθεια να κρατήσουμε όρθια τα δημόσια οικονομικά της χώρας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας.