Δυο 24ωρα έχουν στη διάθεση τους εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι προκειμένου να πληρώσουν τις φορολογικές τους  υποχρεώσεις για σειρά φόρων όπως ΕΝΦΙΑ, φόρος εισοδήματος και δόσεις ρυθμίσεων.

Σε αρκετούς μάλιστα ο ερχομός του 2022 θα προσθέσει δύο ακόμα φορολογικές υποχρεώσεις: την έναρξη καταβολής των δόσεων για τα ποσά που έλαβαν ως ενίσχυση μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής αλλά και τα χρέη που θα εντάξουν στη ρύθμιση των 36-72 δόσεων.

Στους σχεδιασμούς του οικονομικού επιτελείου είναι από το 2022 να ξεκινήσει νωρίτερα τόσο η πληρωμή του φόρου εισοδήματος όσο και του ΕΝΦΙΑ ώστε να καταβάλλεται πλέον σε περισσότερες δόσεις.

Έως αύριο οι φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν :

  • την 5ηδόση του φόρου εισοδήματος. Και φέτος ο φόρος εισοδήματος καταβάλλεται σε 8 μηνιαίες δόσεις, με την τελευταία να πληρώνεται στα τέλη Φεβρουαρίου 2022.
  • την 3η δόση του ΕΝΦΙΑ. Υπενθυμίζεται ότι και φέτος ο συγκεκριμένος φόρος καταβάλλεται σε 6 μηνιαίες δόσεις με την τελευταία να πληρώνεται το Φεβρουάριο του 2022.
  • τα τέλη κυκλοφορίας του 2022, για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα, τα οποία ήδη έχουν αναρτηθεί στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ myCAR. Ωστόσο η προθεσμία πληρωμής των τελών κυκλοφορίας λήγει στις 31 Δεκεμβρίου.

Οι προσθήκες και οι αλλαγές για το 2022

Ένας μήνας πλέον μας χωρίζει από το 2022 και στον αριθμό των φορολογικών υποχρεώσεων για αρκετές κατηγορίες φορολογουμένων θα προστεθούν δύο ακόμη ποσά που πρέπει να αρχίσουν να αποπληρώνονται. Η έναρξη καταβολής της Επιστρεπτέας Προκαταβολής αλλά και των δόσεων για τα λεγόμενα κορονοχρέη τα οποία μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση των 36-72 δόσεων. Παράλληλα, προχωρά το υπουργείο Οικονομικών στον ανασχεδιασμό του χρονικού διαστήματος κατά το οποίο θα καταβάλλεται ο φόρος εισοδήματος και ο νέος ΕΝΦΙΑ.

Περίπου 3,5 δισ. ευρώ της Επιστρεπτέας Προκαταβολής θα αρχίσουν να αποπληρώνονται σταδιακά, σε έως 60 δόσεις. Από τον Ιανουάριο, και πιο συγκεκριμένα έως τις 31 Ιανουαρίου, περίπου 700.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες θα ξεκινήσουν να αποπληρώνουν την ενίσχυση που έλαβαν μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Υπάρχει όμως και η δυνατότητα, αν το επιλέξουν, να εξοφλήσουν εφάπαξ το ποσό που έλαβαν έως τις 31 Δεκεμβρίου και να τύχουν επιπλέον έκπτωσης 15%.

Με βάση τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις, οι μεταβολές για τις Επιστρεπτέες Προκαταβολές 1 έως 7 είναι :

* Δίνεται παράταση υποβολής των δικαιολογητικών έως την 31η Δεκεμβρίου 2021.

* Το ποσό της ενίσχυσης δεν επιβαρύνεται με επιτόκιο.

Παράλληλα, με τον ερχομό του Ιανουαρίου  «ξεπαγώνουν» κορωνοχρέη από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, ύψους 2,6 δις. ευρώ τα οποία δημιουργήθηκαν το διάστημα Μάρτιος 2020 - Ιούλιος 2021 για περισσότερους από 800.000 φορολογούμενους. Η δυνατότητα που έχουν είναι να εντάξουν τις οφειλές αυτές στη ρύθμιση των 36-72 δόσεων, άτοκες αν επιλέξουν την εξόφληση τους σε έως 36 δόσεις ή έντοκες, με επιτόκιο 2,5%, για εξόφληση από 37 έως 72 δόσεις.

Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν:

- 392.785 φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα.

- 299.195 φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν επιχειρηματική δραστηριότητα  και είναι κυρίως μισθωτοί που τέθηκαν σε αναστολή και ελεύθεροι επαγγελματίες, αλλά και ιδιοκτήτες ακινήτων που έχασαν εισοδήματα από ενοίκια

 - 134.455 νομικά πρόσωπα

Η σχετική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ έχει ανοίξει και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις έως τις 31/12/2021.

Εντός του 2022, έρχονται και δύο ακόμα αλλαγές. Η πρώτη αφορά την έναρξη πληρωμής του ΕΝΦΙΑ από το Μάρτιο σε 10 ή 12 δόσεις. Το σχετικό νομοσχέδιο με όλες τις αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τον Ιανουάριο. Αντίστοιχα σε περισσότερες δόσεις επιδιώκεται να καταβάλλεται και ο φόρος εισοδήματος. Στους σχεδιασμούς του οικονομικού επιτελείου είναι η διαδικασία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων να ξεκινήσει από το Μάρτιο ώστε ο φόρος να αρχίσει να καταβάλλεται από τον Ιούνιο σε 7 ή 9 δόσεις.

Πηγή:naftemporiki.gr