Τα πιο πρόσφατα ευρήματα των αναλύσεών τους για την πορεία της ελληνικής και διεθνούς οικονομίας παρουσίασαν οι αναλυτές  του τμήματος Οικονομικής Ανάλυσης και Επενδυτικής Στρατηγικής της Τράπεζας Πειραιώς.

Ελλάδα

Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας ήταν ισχυρή και το γ' τρίμηνο του 2021 και παρά την αβεβαιότητα για την εξέλιξη του νέου κύματος της πανδημίας, της ενεργειακής κρίσης και των πληθωριστικών πιέσεων, οι προοπτικές για το 2021 παραμένουν αρκετά θετικές. Τόσο ο δείκτης οικονομικού κλίματος όσο και οι βραχυχρόνιοι οικονομικοί δείκτες καταγράφουν αισιόδοξες προσδοκίες για τη συνέχιση της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και το δ' τρίμηνο του έτους. Η άνοδος του ΑΕΠ  εκτιμάται το 2021 να φτάσει το 9,8% και το 2022 το 5,4%, ενώ μετά το 2023 ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας εκτιμάται να κινηθεί σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα κοντά στο 3,5%.

Στην αναπτυξιακή τροχιά της ελληνικής οικονομίας για τα επόμενα έτη σημαντικό ρόλο εξακολουθεί να έχει η αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, οι δημοσιονομικές προοπτικές για την αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας και την εξυπηρέτηση του χρέους και τέλος οι προοπτικές ομαλής μετάβασης μετά τη λήξη του έκτακτου προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων λόγω της πανδημίας (PEPP) τον Μάρτιο του 2022 και η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας. Η συγκεκριμένη προοπτική ενδέχεται να δημιουργήσει κάποια βραχυχρόνια μεταβλητότητα, όμως δεν προβλέπουμε να δημιουργήσει δυσκολίες στην εφαρμογή του προγράμματος νέων εκδόσεων €10-12 δισεκ. του ΟΔΔΗΧ για το 2022.

Διεθνείς Εξελίξεις

Η Fed αποφάσισε σημαντική στροφή προς τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της. Διπλασιάζει το μέγεθος του tapering και αναμένει να ολοκληρώσει την ποσοτική χαλάρωση τον Μάρτιο του 2022. Επιπλέον, εκτιμά ότι θα πραγματοποιήσει τρεις αυξήσεις του επιτοκίου το 2022 και άλλες τρεις το 2023. Παράλληλα, ο πρόδρομος επιχειρηματικός δείκτες (ISM) του τομέα των υπηρεσιών στις ΗΠΑ διαμορφώνεται στο ιστορικά υψηλότερο επίπεδο και το ποσοστό ανεργίας έχει υποχωρήσει κοντά στο 4%. 

Η ΕΚΤ προτίθεται να διακόψει το πρόγραμμα ΡΕΡΡ τον Μάρτιο του 2022 και να αυξήσει το μέγεθος του προγράμματος ΑΡΡ κατά τη διάρκεια των β' και γ' τριμήνων του 2022. Επιπλέον, θα συνεχίσει την επανεπένδυση στο ακέραιο των ομολόγων που αποκτήθηκαν μέσω του προγράμματος ΡΕΡΡ και λήγουν μέχρι τουλάχιστον τα τέλη του 2024. Για το 2022 η ΕΚΤ εκτιμά πληθωρισμό 3,2% (από 2,6% το 2021). Οι πολύ υψηλές τιμές των ενεργειακών πόρων και η επιβολή αυστηρών περιορισμών σε αρκετές χώρες της Ευρώπης εξαιτίας της νέας έξαρσης της πανδημίας αναμένεται να επηρεάσουν αρνητικά την οικονομική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου.     

Όλη το δελτίο ΕΔΩ