Εντολή στις Barclays, Commerzbank, Eurobank, Morgan Stanley, Nomura και Société Générale να δράσουν ως Joint Lead Managers σε μια νέα έκδοση ομολόγου έδωσε ο ΟΔΔΗΧ. Η χώρα μας θα προχωρήσει στην έκδοση 10ετούς ομολόγου, λήξης τον Ιούνιο του 2032. Η κίνηση θα γίνει άμεσα, πιθανότατα αύριο, με βάση τις συνθήκες της αγοράς.

 

Με βάση τον προγραμματισμό του, ο ΟΔΔΗΧ θα κινηθεί φέτος με στόχο την άντληση 12 δισ. ευρώ. Παράλληλα, μετά το μέσον της χρονιάς θα λανσάρει το πρώτο «πράσινο ομόλογο».

Σύμφωνα με τη στρατηγική για τη χρηματοδότηση το 2022, θα εστιάσει στο να έχει συνεχή παρουσία στις διεθνείς αγορές χρέους και στη μείωση της σχέσης χρέους/ΑΕΠ με ενεργητική διαχείριση, ενώ θα διαφυλαχτεί το μεγάλο κεφαλαιακό μαξιλάρι.

Οι δανειακές ανάγκες ανέρχονται σε 24,8 δισ. ευρώ. Αφορούν αποπληρωμές ομολόγων (8 δισ.), τόκους (4,7 δισ.), χρηματοδότηση ελλείμματος (2,7 δισ.), πρόωρες αποπληρωμές (έντοκα, οφειλές σε ΔΝΤ και διμερή δάνεια ύψους 5,2 δισ.) και άλλες υποχρεώσεις (4,3 δισ.).

Η χρηματοδότηση πέραν από τα 12 δισ. που θα αντληθούν από τις αγορές θα προκύψει και από άλλες πηγές, όπως RFF, CEB, ύψους 4,2 δισ., επιστροφές κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFAs) 1,3 δισ. ευρώ, έσοδα ιδιωτικοποιήσεων 0,7 δισ. ευρώ, ενώ θα μειωθούν κατά 6,6 δισ. ευρώ τα διαθέσιμα στο «μαξιλάρι».