Η οικονομία των ΗΠΑ θα βυθιστεί σε ύφεση το επόμενο έτος, καθώς η Federal Reserve αυξάνει τα επιτόκια για να καταπολεμήσει τον υψηλό και διευρυνόμενο πληθωρισμό, ανέφεραν σε έκθεσή τους οικονομολόγοι της Deutsche Bank.

Οι David Folkerts-Landau και Peter Hooper προβλέπουν ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης σε κάθε μία από τις επόμενες τρεις συνεδριάσεις της, φτάνοντας στο 3,5% μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους.

Η Deutsche Bank είναι μια από τις πρώτες μεγάλες τράπεζες που προβλέπει ύφεση στις ΗΠΑ. Εξάλλου, οικονομολόγοι της Goldman Sachs, με επικεφαλής τον Jan Hatzius, ανέφεραν σε έκθεση τη Δευτέρα ότι μια ύφεση δεν είναι «πολύ αναπόφευκτη».

Η εκτίμησή μας για ύφεση στις ΗΠΑ το επόμενο έτος είναι εκτός εκτιμήσεων, αναγνώρισαν οι Folkerts-Landau και Hooper, τονίζοντας ωστόσο ότι αυτό «δεν θα είναι έτσι για πολύ».

Εκτός από τις αυξήσεις των επιτοκίων της Fed, η Deutsche προβλέπει ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα μειώσει τον ισολογισμό της ύψους 8,9 τρισ. δολαρίων κατά σχεδόν 2 τρισ. δολάρια μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, που ισοδυναμεί με τρεις ή τέσσερις επιπλέον αυξήσεις είκοσι πέντε μονάδων βάσης.

«Η οικονομία των ΗΠΑ αναμένεται να δεχθεί σημαντικό πλήγμα από την σύσφιξη της πολιτικής της Fed μέχρι τα τέλη του επόμενου έτους και τις αρχές του 2024», έγραψαν οι Folkerts-Landau και Hooper.