«Η κυβέρνηση δεν θα βάλει ξανά την Ελλάδα στο στόχαστρο των αγορών», δήλωσε το απόγευμα της Τετάρτης ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

«Η κυβέρνηση είναι εδώ για να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις όσο διαρκεί η κρίση και όσο αντέχει η τσέπη μας, αλλά δεν θα ξεπεράσουμε τα όρια μας, για να μην μπούμε ξανά στη δίνη των αγορών. Το ζήσαμε, ξέρουμε πως είναι και δεν θέλουμε να το ζήσουμε ξανά», τόνισε ο υπουργός, συμμετέχοντας σε εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και απαντώντας στα αιτήματα εκπροσώπων της επιχειρηματικότητας για την ανάγκη στήριξης επιμέρους κλάδων απέναντι στη δύσκολη συγκυρία που προκαλούν η ραγδαία άνοδος του πληθωρισμού και η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους.

«Αυτή η κυβέρνηση για να στηρίξει την κοινωνία έχει λάβει πρωτοφανή, στοχευμένα και αποτελεσματικά μέτρα, όπως επιβεβαίωσε και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πριν από λίγες μέρες», πρόσθεσε ο υπουργός.

Σε άλλο σημείο της παρέμβασής του ο κ. Γεωργιάδης και προς απάντηση στους φορείς της αγοράς επανέλαβε πως «δεν θα υπάρξει οριζόντια μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης», σημειώνοντας πως με βάσει τα επίσημα στοιχεία, το διαθέσιμο εισόδημα στην Ελλάδα έχει αυξηθεί «καθώς μειώσαμε φόρους».

«Μας βλάπτει η αύξηση του ρεύματος, αλλά η επιβίωσή μας δεν θα κριθεί από αυτό», ανέφερε στη συνέχεια ο υπουργός, συμπληρώνοντας πως «ο πληθωρισμός μας βλάπτει όλους. Η διεθνής συγκυρία είναι δύσκολη».

Ωστόσο ο ίδιος εμφανίστηκε αισιόδοξος πως «η φετινή χρονιά δεν θα είναι κακή. Με σύνεση και πρόγραμμα θα περάσουμε και αυτόν τον κάβο».

Χατζηθεοδοσίου: Οι αυξήσεις έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας
«Οι αυξήσεις έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας», τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, εξηγώντας πως η ακρίβεια και η ενεργειακή κρίση είναι πολύ σοβαρά προβλήματα που δημιουργούν μια περίοδο αστάθειας, προβληματίζοντας την επιχειρηματική κοινότητα.

Η μείωση της κατανάλωσης, συνέχισε, είναι ορατή, καθώς δεν υπάρχουν πια τα εισοδήματα που υπήρχαν, ενώ διατύπωσε την εκτίμηση πως «η νέα πραγματικότητα θα μας συντροφεύει για καιρό. Η ακρίβεια θα συνεχίσει να είναι παρούσα, απειλώντας την κοινωνική συνοχή», εκφράζοντας την ανάγκη να παραμείνει όρθια η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

Καββαθάς: Να μην λαμβάνονται μέτρα με χρονοκαθυστέρηση
Λαμβάνοντας τον λόγο ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ), Γιώργος Καββαθάς και στέλνοντας μήνυμα προς την κυβέρνηση, τάχθηκε υπέρ της ανάγκης «λήψης μέτρων την κατάλληλη στιγμή και όχι με χρονοκαθυστέρηση, καθώς στην τελευταία περίπτωση δεν λειτουργούν».

Όπως πρόσθεσε ο κ. Καββαθάς «ζούμε μια περίοδο αυξημένης αβεβαιότητας ως αποτέλεσμα μιας πολυεπίπεδης κρίσης», ενώ διατύπωσε τον προβληματισμό του για την «εξαίρεση των μικρών επιχειρήσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης».

Καρανίκας: Οι μικρές επιχειρήσεις του λιανεμπορίου είναι τραυματισμένες

Με τη σειρά του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γιώργος Καρανίκας χαρακτήρισε «τραυματισμένες τις μικρές επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης, της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία και εσχάτως των προβλημάτων που δημιουργεί η ραγδαία άνοδος του πληθωρισμού».

«Δεν έχουν χρήματα οι μικρές επιχειρήσεις, κάθε μέρα παίζεται η επιβίωσή τους», πρόσθεσε για να επισημάνει την ανάγκη σχεδιασμού ώστε (οι επιχειρήσεις) να διαδραματίσουν το ρόλο ισορροπίας που τους αναλογεί στην ελληνική οικονομία».

Πηλίδης: Δυσβάσταχτη η ενέργεια για τα μικρά και μεσαία σούπερ μάρκετ
«Η ενέργεια είναι δυσβάσταχτη», τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Μικρών και Μεσαίων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος, Γιάννης Πηλίδης, επιβεβαιώνοντας πως έχει μειωθεί η αγοραστική δύναμη του καταναλωτή, ωστόσο «εκφράζεται με υπερβολή».

Σύμφωνα με τον κ. Πηλίδη, τα μικρά και μεσαία σούπερ μάρκετ «κοιτάζουν στα μάτια τις μεγάλες αλυσίδες, πραγματοποιώντας πωλήσεις στις ίδιες τιμές και πολλές φορές και χαμηλότερα». «Πουλάμε με μικρότερο κόστος άρα έχουμε μικρότερη κερδοφορία», πρόσθεσε.

Ταυτόχρονα χαρακτήρισε μέτρο προς τη σωστή κατεύθυνση την επιβολή πλαφόν στο περιθώριο κέρδους «παρά το γεγονός ότι δημιουργεί προβλήματα για τις επιχειρήσεις».

Κουγιουμτζής: Διανύουμε ίσως πιο δύσκολο διάστημα από τη δεκαετή κρίση
Για «χαμηλό (εμπορικό) βαρομετρικό» έκανε λόγο, από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Νίκος Κουγιουμτζής, εκφράζοντας την πεποίθηση πως «η εγχώρια μικρομεσαία επιχειρηματικότητα βιώνει ένα δύσκολο διάστημα, ίσως δυσκολότερο και από την δεκαετή οικονομική κρίση που έπληξε τη χώρα».

«Το καλάθι της νοικοκυράς έχει βαρύνει πολύ», παραδέχθηκε για να επισημάνει πως οι επιχειρηματίες «είχαμε χτυπήσει το καμπανάκι για την ακρίβεια από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Τελικά, την είδαμε στα ταμεία μας τον περασμένο Νοέμβριο…».