Διαβεβαιώσεις για το ότι η Βουλγαρία δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει ενεργειακό πρόβλημα τον ερχόμενο χειμώνα, μετά από τη διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου, δίνει η κυβέρνηση της χώρας τονίζοντας πως για αυτό θα αξιοποιηθούν οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από την Ελλάδα και την Τουρκία.

Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών της Βουλγαρίας, Ασέν ΒασίλΙεφ, η Βουλγαρία μπορεί να αντισταθμίσει από άλλες πηγές το απόθεμα αερίου που λάμβανε από τη Ρωσία, που ανέρχεται στα 3 δισ. κυβικών μέτρων ή στο 90% του συνολικού αερίου που χρησιμοποιεί η γειτονική μας χώρα.

«Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα αποθέματα αερίου από το νότιο αγωγό αερίου, μαζί με τις παραδόσεις LNG από την Ελλάδα και την Τουρκία. Αυτό το πλάνο εκτελούμε αυτή τη στιγμή.

Δεν πρόκειται να υπάρξει πρόβλημα επάρκειας, ακόμα και για τον χειμώνα» πρόσθεσε ο ΒασίλΙεφ.

Υπενθυμίζεται πως την Τετάρτη η ρωσική Gazprom ανακοίνωσε τη διακοπή παροχής φυσικού αερίου στη Βουλγαρία και την Πολωνία λόγω άρνησης των δύο χωρών να πληρώσουν την εταιρεία σε ρούβλια.

Ο Βασίλιεφ είπε ότι τα δολάρια που σκόπευε να χρησιμοποιήσει η Βουλγαρία για να πληρώσει την Gazprom για τις ποσότητες που έλαβε τον Απρίλιο επιστράφησαν. Η Σόφια δεν συζητά προς το παρόν με τη ρωσική εταιρεία τρόπους επίλυσης του θέματος.

Όπως είπε ο Βούλγαρος υπουργός, στις συζητήσεις που είχε στις Βρυξέλλες αναφέρθηκε και το σχέδιο αγοράς φυσικού αερίου από κοινού από τις χώρες της ΕΕ. Η απόφαση για το θέμα αυτό αναμένεται να ληφθεί στα μέσα Μαΐου.

Στη Σόφια, η υπουργός Οικονομίας Κορνέλια Νίνοβα και οι ομοσπονδίες εργοδοτών εξέφρασαν ανησυχίες για τη διακοπή των παραδόσεων του ρωσικού φυσικού αερίου και κάλεσαν την κυβέρνηση συνασπισμού να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να ξαναρχίσει συνομιλίες με τη Gazprom. Οι εργοδότες φοβούνται ότι οι εναλλακτικές πηγές ανεφοδιασμού θα είναι 30-40% ακριβότερες και θα πλήξουν τις επιχειρήσεις, αυξάνοντας ταυτόχρονα και τον ήδη διψήφιο πληθωρισμό στη φτωχότερη χώρα της ΕΕ.