Σε ισχυρότατη ανοδική αναθεώρηση για την πορεία του πληθωρισμού στην Τουρκία εντός του 2022 προχώρησε η κεντρική τράπεζα της χώρας.

Ειδικότερα, η τράπεζα αναμένει πως ο πληθωρισμός στην Τουρκία θα «κλείσει» το τρέχον έτος στο 42,8% έναντι εκτίμησης για πληθωρισμό 23,2% που είχε κάνει η τράπεζα στην αρχή του 2022.

Ακόμα, η τράπεζά αναθεώρησε ανοδικά την εκτίμηση για τον πληθωρισμό εντός του 2023, στο 23,2% από 8,3% προηγουμένως. Για το 2024 αναμένει πως ο πληθωρισμός στην τουρκική οικονομία θα ανέλθει στο 8,3%.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην Τουρκία για τον Μάρτιο αυξήθηκε 61,1% για τον Μάρτιο από το 54,4% τον Φεβρουάριο. Για τον ίδιο μήνα, οι τιμές της ενέργειας στην τουρκική οικονομία αυξήθηκαν κοντά στο 103% και οι τιμές των τροφίμων κατά 70% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2022.

Σε σχετική δήλωση του, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Σαχάρ Καβτζιόγλου, σημείωσε πως «ξέρουμε πως οι ομάδες του πληθωρισμού με χαμηλά εισοδήματα επηρεάζονται έντονα από την άνοδο του πληθωρισμού. Εκτιμούμε πως οι πληθωριστικές πιέσεις θα αρχίσουν να υποχωρούν από τον Μάιο».

Σημειώνεται πως μετά από τις ανακοινώσεις της τράπεζας, η λίρα ενισχύεται οριακά έναντι του αμερικανικού δολαρίου, με την ισοτιμία να να διαμορφώνεται στο 14,776 λίρες για 1 δολάριο.