Για πρώτη φορά εδώ και πάνω από μια δεκαετία, οι επενδυτές αναμένουν ταχύτερο πληθωρισμό στην Ευρώπη από τις ΗΠΑ, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία ανεβάζει τις τιμές της ενέργειας, αναφέρεται σε δημοσίευμα του Bloomberg.

Οι αγορές αναμένουν πληθωρισμό στην Ευρωζώνη στο 3,02% την επόμενη δεκαετία, σε σύγκριση με 3% για τις ΗΠΑ, σύμφωνα με swaps που συνδέονται με τις τιμές καταναλωτή. Η τελευταία φορά που συνέβη κάτι τέτοιο ήταν το 2009 κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

«Η κορύφωση του πληθωρισμού είναι ακόμα μπροστά μας», δήλωσε αναφορικά με την Ευρώπη ο Rohan Khanna, στρατηγικός αναλυτής της UBS, προσθέτοντας πως οι πιέσεις στις τιμές στις ΗΠΑ αναμένεται να υποχωρήσουν τους επόμενους μήνες καθώς η Fed αυξάνει επιθετικά τα επιτόκια.

Όλα αυτά δημιουργούν μια δυσάρεστη κατάσταση για την EKT, η οποία πρέπει να εξισορροπήσει την ανάγκη περιορισμού του πληθωρισμού με τις απειλές για την οικονομική ανάπτυξη. Περισσότεροι οικονομολόγοι μιλούν για μια πιθανή ύφεση, καθώς η περιοχή αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις από την απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου και την πιθανότητα περιορισμού της ενέργειας.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οι πιέσεις στις τιμές επιβραδύνονται. Τα στοιχεία της προηγούμενης εβδομάδας έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη «σκαρφάλωσε» σε νέο υψηλό όλων των εποχών, αυξάνοντας την πίεση στους αξιωματούχους να αποσύρουν την ποσοτική χαλάρωση της εποχής της πανδημίας και να αυξήσουν τα επιτόκια.

Τα ευρωπαϊκά πενταετή swaps πληθωρισμού -ένα μέτρο των αυξήσεων των τιμών κατά το δεύτερο μισό της επόμενης δεκαετίας- εξακολουθούν να ακολουθούν αυτά των ΗΠΑ, δείχνοντας ότι οι μακροπρόθεσμες προσδοκίες για αυξήσεις τιμών είναι πιο περιορισμένες. Διαπραγματεύονται πάνω από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ στο υψηλότερο επίπεδο από το 2012.