Σε υψηλά επίπεδο διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ για τον Απρίλιο, παραμένοντας κοντά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών.

Ειδικότερα, ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 8,3% έναντι 8,5% τον Μάρτιο, ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 8,1%, παραμένοντας κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από το καλοκαίρι του 1982.

Σε μηνιαίο επίπεδο, ο πληθωρισμός ανήλθε στο 0,3% από 1,2% τον Μάρτιο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση 0,2%.

Ο δομικός πληθωρισμός, εκτός των τιμών ενέργειας και τροφίμων, στην αμερικανική οικονομία διαμορφώθηκε σε ετήσιο επίπεδο στο 6,2% έναντι 6,5% τον Μάρτιο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν 6%. Σε μηνιαίο επίπεδο, έφτασε στο 0,6% από 0,3% προηγουμένως και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθεί στο 0,4%.

Ανά κλάδους της οικονομίας, οι τιμές της ενέργειας στις ΗΠΑ αυξήθηκαν 30,3% σε ετήσιο επίπεδο, ενώ οι τιμές των τροφίμων ενισχύθηκαν 9,4% συγκριτικά με τον Απρίλιο του 2021.

Σημειώνεται πως με βάση τη μικρή αποκλιμάκωση στον πληθωρισμό που καταγράφηκε σε σχέση με τον Μάρτιο, αρκετοί επενδυτές θεωρούν πως οι πληθωριστικές πιέσεις στην αμερικανική οικονομία βρίσκονται ή φτάνουν στο «ταβάνι» τους, όπως έχει εκτιμήσει η ομοσπονδιακή τράπεζα της χώρας (Fed).

Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει την Fed στο να «αφήσει το γκάζι» από τα μέτρα επιθετικής σύσφιξης της νομισματικής της πολιτικής, όπως η σημαντική αύξηση των επιτοκίων της.