Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει τη δημιουργία futures ομολόγων και συμφωνιών επαναγοράς (repo) για να ενισχύσει το πρόγραμμα χρέους που θέσπισε την εποχή της πανδημίας, αναφέρει το Bloomberg.

Το μπλοκ έχει πουλήσει κοινά ομόλογα αξίας 111 δισ. ευρώ από πέρυσι στο πλαίσιο του προγράμματος NextGenerationEU, στο πρώτο βήμα μιας 5ετούς προσπάθειας χρηματοδότησης ύψους 800 δισ. ευρώ που στόχο έχει να βοηθήσει τα κράτη-μέλη να ανακάμψουν από την Covid-19. Ωστόσο, σε αντίθεση με μεμονωμένες χώρες όπως η Γερμανία και η Ιταλία, η Ένωση δεν διαθέτει futures ή παράγωγα, τα οποία οι traders θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν για να αντιστάθμιση κινδύνου και τόνωση ρευστότητας.

«Ψάχνουμε τρόπους με τους οποίους μπορούμε να υποστηρίξουμε μια ρευστή δευτερογενή αγορά ομολόγων της ΕΕ, με εργαλεία όπως το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης ή η συμφωνία επαναγοράς», δήλωσε ο Niall Bohan, διευθυντής χρέους και διαχείρισης χρηματοοικονομικού κινδύνου στο τμήμα προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Είναι λογικό να στρέψουμε την προσοχή μας στο τι μπορούμε να κάνουμε για να ενισχύσουμε τις δευτερογενείς αγορές».

Η πολιτική του κοινού δανεισμού
Το Bloomberg σχολιάζει ότι η κίνηση είναι ένα μήνυμα ότι η ΕΕ επιδιώκει να χτίσει πιο μακροπρόθεσμα στην πολιτική-ορόσημο του κοινού δανεισμού, η οποία βοήθησε στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης στην ΕΕ μετά τις πιέσεις που άσκησε η πανδημία στις οικονομίες των υπερχρεωμένων χωρών, όπως η Ιταλία. Με το πρόγραμμα πωλήσεων ομολόγων να λήγει το 2026, οι επενδυτές που αγόρασαν το χρέος εξετάζουν τι μπορεί να ακολουθήσει.

Ενώ η αγορά συναινεί ότι ένα συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης θα ήταν καλό πράγμα, θα μπορούσε να είναι λίγο νωρίς δεδομένης της ανάγκης για περισσότερα ομόλογα που θα το καταστήσουν βιώσιμη προοπτική, είπε ο Bohan. Εκτιμά ότι οι εκδόσεις θα πρέπει να φτάσουν τουλάχιστον τα 50-60 δισ. ευρώ σε 10ετή ομόλογα.

Εν τω μεταξύ, ένας μηχανισμός repo, ο οποίος σύμφωνα με τον Boha θα «διευκόλυνε πολύ» ένα συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης, είναι ένας τομέας που η ομάδα του θα εξετάσει πιο προσεκτικά.

Η αγορά repo είναι ένα κρίσιμο συστατικό της παγκόσμιας ρευστότητας ομολόγων και συμβάλλει στην ομαλή στροφή των τροχών της χρηματοδότησης. Είναι ένα κοινό εργαλείο των κεντρικών τραπεζών και των εθνικών οργανισμών χρέους, που κατέχουν τα δικά τους ομόλογα και μπορούν να τα δανείσουν σε συμμετέχοντες στην αγορά ως εγγύηση για να στηρίξουν συμφωνίες επαναγοράς ή βραχυπρόθεσμα εξασφαλισμένα δάνεια.

«Αυτή τη στιγμή κοιτάζουμε αυτό και δεν έχουμε ακόμη εικόνα για το εάν θέλουμε να επιδιώξουμε το ένα ή το άλλο», είπε ο Bohan για τις διαφορετικές δυνατότητες. «Πραγματικά μόλις ξεκινάμε τις αναζητήσεις μας».