Το γεγονός πως πλέον υπάρχει ευρεία συμφωνία μεταξύ των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναφορικά με το ζήτημα των αρνητικών επιτοκίων επισήμανε ο Όλι Ρεν, με τον κεντρικό τραπεζίτη της Φινλανδίας να υπογραμμίζει πως η ΕΚΤ θα πρέπει να κινηθεί γρήγορα, τερματίζοντας τα αρνητικά επιτόκια, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Bloomberg.

Πιο αναλυτικά, μιλώντας σε εκδήλωση στο Ελσίνκι για την στάση της ΕΚΤ στο ζήτημα των επιτοκίων, ο πρώην Επίτροπος Οικονομικών της Κομισιόν ανέφερε πως «είναι αναγκαίο να απομακρυνθούμε σχετικά γρήγορα από την αρνητική επικράτεια και να συνεχίσουμε τη σταδιακή μας διαδικασία ομαλοποίησης της νομισματικής πολιτικής».

Στον απόηχο των ανακοινώσεων της Eurostat για το ύψος του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη - ο οποίος τον Απρίλιο βρέθηκε στο 7,4%, σχεδόν τέσσερις φορές υψηλότερα από τον στόχο που έχει θέσει η ΕΚΤ- ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Φινλανδίας ανέφερε πως «δεν είναι ο μόνος με αντίστοιχες θέσεις μεταξύ των μελών του δσ της ΕΚΤ», ενώ υπογράμμισε πως οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό δεν θα πρέπει να βγουν εκτός ελέγχου, καθώς ο παράγοντας αυτός είναι καθοριστικός για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ συγκλίνουν σε μια αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο -την πρώτη εδώ και πάνω από μια δεκαετία. Με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα να αυξάνει ήδη επιθετικά το κόστος δανεισμού, οι αγορές στοιχηματίζουν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στη Φρανκφούρτη θα ανεβάσουν το επιτόκιο καταθέσεων πάνω από το μηδέν πριν από το τέλος του έτους.