Την ώρα που οι αγορές βρίσκονται υπό πίεση, ο πληθωρισμός είναι υψηλός και αναμένεται άνοδος των επιτοκίων, κάτι που θα κάνει τον δανεισμό πιο ακριβό, πολλοί Αμερικανοί αναρωτιούνται αν η οικονομία των ΗΠΑ οδεύει προς μια ύφεση, αναφέρει το CNBC.

Παρότι είναι αδύνατο να το πει κανείς με σιγουριά, οι πιθανότητες για μια ύφεση στις ΗΠΑ την επόμενη χρονιά αυξάνονται σταθερά, σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα του Bloomberg. Μάλιστα, 37 οικονομολόγοι ορίζουν την πιθανότητα στο 30%, ποσοστό διπλάσιο σε σχέση με την εκτίμηση τρεις μήνες νωρίτερα.

Για «πολύ, πολύ υψηλό κίνδυνο» ύφεσης στις ΗΠΑ προειδοποίησε τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές ο Πρόεδρος της Goldman Lloyd Blankfein. Ωστόσο, αντιστάθμισε το σχόλιο του δηλώνοντας πως η Federal Reserve «έχει πολύ ισχυρά εργαλεία» και πως μια ύφεση δεν είναι δεδομένη.

Ενώ, όπως σχολιάζει σχετικά κορυφαίος αναλυτής της PNC Financial Services Group, Gus Faucher, «η πιθανότητα μιας ύφεσης φέτος είναι σημαντικά χαμηλή», ωστόσο «είναι το 2023 και το 2024 είναι πιο επικίνδυνες χρονιες, τονίζει.

Σύμφωνα με το CNBC, η «απειλή» για μια ύφεση είναι τυπικά περίπου στο 15%, μια τυχαία χρονιά, λόγω των αναπάντεχων γεγονότων και των διαφόρων παραγόντων.