Μέσα Ιουνίου ανοίγει η πλατφόρμα για την επιδότηση στο ρεύμα, η οποία θα παραμείνει ανοιχτή έως το τέλος του μήνα, σύμφωνα με όσα σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, στο Open και την εκπομπή «Τώρα ό,τι συμβαίνει».

Όπως τόνισε στο ρεύμα υπάρχει τριπλή παρέμβαση και αναδρομικότητα σε σχέση με τις επιδοτήσεις και σημείωσε ότι οι πολίτες αρχές Ιουλίου θα δουν στους λογαριασμούς τους 280-300 εκατ. Ενώ είπε ότι για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο υπάρχει επιδότηση στους τρέχοντες λογαριασμούς.

«Αναζητούμε δημοσιονομικό χώρο για νέα μέτρα στήριξης από τον Ιούλιο» υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών, ενώ εστιάζοντας στα καύσιμα ξεκαθάρισε: «Το θέμα καυσίμων θα το δούμε μελλοντικά, δεν θα αφορά μείωση στους φόρους» είπε χαρακτηριστικά.

«Μέσα στον Ιούνιο θα ξέρουμε αν θα μπορούμε να κάνουμε νέες παρεμβάσεις στα καύσιμα» σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών, ενώ για το ότι απορρίπτεται η μείωση φόρων καυσίμων είπε πως «Αν πάμε και μειώσουμε τον φόρο 20 λεπτά, το κόστος για το κράτος είναι 1,5 δισ. ευρώ, άρα θα πρέπει να βρούμε αυτά τα χρήματα».

Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι για να προχωρήσουν σε νέα μέτρα στήριξης της κοινωνίας υπάρχουν δύο προϋποθέσεις: να βρεθεί δημοσιονομικός χώρος, διότι δημοσιονομικός χώρος εξαντλήθηκε στον ΕΝΦΙΑ και στο ρεύμα και να υλοποιηθούν τα μέτρα. Παράλληλα έδωσε έμφαση στη μείωση των φόρων όπου όπως τόνισε υπάρχει σημαντική ανακούφιση των νοικοκυριών.

«Μειώσαμε τον ΕΝΦΙΑ και τα ποσά αυτά μπορούν να αξιοποιηθούν για την κάλυψη άλλων αναγκών» τόνισε ο κ. Σταϊκούρας που επισήμανε ότι αν «υπάρξει δημοσιονομικός χώρος θα είναι από τον Ιούλιο». «Αυτό το μήνα θα ξέρουμε, αν έχουμε δημοσιονομικό χώρο. Οι όποιες επόμενες παρεμβάσεις θα γίνουν από τον Ιούλιο» σημείωσε και επέμεινε στο ότι η Ελλάδα έχει δώσει διπλάσια χρήματα από ό,τι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος για την στήριξη της οικονομίας.

Το χρέος
Σε σχέση με το χρέος ανέφερε ότι είναι λίγο κάτω από 200% επί του ΑΕΠ, είναι όμως βιώσιμο διότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες είναι μικρές.

Τρόφιμα και τιμές
Ερωτώμενος αν θα υπάρχει μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, απάντησε: «Θα ήταν πολύ εύκολο να έρθω εδώ και να μοιράζω χρήματα. Θα πρέπει να βρούμε δημοσιονομικό χώρο για να κάνουμε νέες παρεμβάσεις από τον Ιούλιο. Η συζήτηση θα γίνει με τον πρωθυπουργό, ο οποίος θα θέσει της προτεραιότητες» τόνισε.

Σε σχέση με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στο Δημόσιο και τους συνταξιούχους ανέφερε ότι το κόστος για το 2023 είναι 450 εκατ. ευρώ. «Έχουμε εξασφαλίσει την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τον ιδιωτικό τομέα και το 2023 κι αναζητούμε το δημοσιονομικό χώρο για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, για τους δημόσιους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους» υπογράμμισε.