Σε ιστορικό χαμηλό κινήθηκαν οι πωλήσεις οχημάτων στη Ρωσία για τον Μάιο, καθώς οι κυρώσεις των χωρών της Δύσης για τον πόλεμο στην Ουκρανία έχουν «γονατίσει» ένα κλάδο της ρωσικής οικονομίας που κάποτε θεωρούνταν από τους μεγαλύτερους στο ΑΕΠ.

Σύμφωνα με την Ένωση Ευρωπαϊκών Επιχειρήσεων, για τον περασμένο μήνα πουλήθηκαν λιγότερο από 25.000 αυτοκίνητα στη Ρωσία, στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2006 -τουλάχιστον- και λιγότερο από το 1/10 των πωλήσεων που πραγματοποιούνταν στη χώρα πριν από τη στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία, μετέδωσε το Bloomberg.

Από την αρχή του πολέμου, ολοένα και περισσότερες εταιρείες που πωλούν και εμπορεύονται ανταλλακτικά αυτοκινήτων αποχωρούν ή έχουν ήδη αποχωρήσει από τη ρωσική αγορά. «Μερικοί προμηθευτές δεν έχουν πουλήσει ακόμα τα αποθέματα τους, γι αυτό και υπάρχουν οι πωλήσεις. Αλλά, ακόμα κι αυτή η ποσότητα στερεύει γρήγορα» ανέφερε ο Αζάτ Τιμερκάνοφ, σύμβουλος της Avtostat.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μόλις 2 από τις άνω των 20 αυτοκινητοβιομηχανιών της Ρωσίας λειτουργούν ακόμα, ενώ ακόμα και εταιρείες από χώρες που δεν συμμετέχουν στις κυρώσεις αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα εφοδιασμού.