Το πάρκο του Ελληνικού θα κατασκευαστεί και θα λειτουργήσει αποκλειστικά με χρήματα του επενδυτή χωρίς το Ελληνικό Δημόσιο, οι όμοροι Δήμοι και οι πολίτες να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ.

Οι μελέτες είναι σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2022, οπότε και με τη διεξαγωγή του διαγωνισμού για την κατασκευή του πάρκου θα οριστικοποιηθεί το συνολικό κόστος το οποίο υπολογίζεται ότι θα ανέλθει στα 250 εκατομμύρια ευρώ. Τα παραπάνω αναφέρονται σε απαντήσεις σε ερωτήματα δημοσιογράφων με αφορμή την χθεσινή διαδικτυακή παρουσίαση από την Lamda Development για τον σχεδιασμό και τη δημιουργία του The Ellinikon Park, του μεγαλύτερου παράκτιου πάρκου στην Ευρώπη, που θα δεσπόζει στην καρδιά του Ελληνικού.

Περισσότεροι από 500.000 οι επισκέπτες στο Experience Park σε έξι μήνες λειτουργίας

Όπως επισημαίνεται, ένα μεγάλο τμήμα του πάρκου του Ελληνικού θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2025. Ήδη ένα κομμάτι του, το Experience Park, συνολικής έκτασης 75.000 τ.μ. άνοιξε για το κοινό από τον Δεκέμβριο του 2021, πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο. Μέχρι σήμερα το Experience Park έχουν επισκεφθεί πάνω από 500.000 επισκέπτες. Με αφετηρία το Experience Park, το πάρκο του Ελληνικού θα μεγαλώνει μέχρι να γίνει το μεγαλύτερο παράκτιο πάρκο στην Ευρώπη, το οποίο θα καλύπτει μία έκταση 2.000.000 τ.μ. Μόνο το κόστος των μελετών του πάρκου μέχρι σήμερα ξεπερνά τα 7 εκατ. ευρώ, ποσό που έχει καλυφτεί πλήρως από τον επενδυτή. Παράλληλα, όπως επισημαίνεται, η αρχή της βιωσιμότητας - πρώτιστα η περιβαλλοντική και κοινωνική της συνιστώσα - βρίσκονται στο επίκεντρο του σχεδιασμού τόσο του πάρκου όσο και του συνόλου της ανάπτυξης.

Ειδικότερα, τονίζεται ότι με τη δημιουργία μιας τεράστιας έκτασης πρασίνου εντός του αστικού ιστού προκύπτουν πολλαπλασιαστικά οφέλη για την κοινωνία. Η ρύθμιση του μικροκλίματος, η μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος και ο περιορισμός των πλημμυρικών φαινομένων βρίσκονται στον πυρήνα του σχεδιασμού του με στόχο την προστασία του οικοσυστήματος.

Το πάρκο θα μπορεί να καλύπτει με απόλυτη αυτάρκεια τις ανάγκες του για άρδευση και ηλεκτροδότηση, ενώ θα αντισταθμίσει πλήρως το ανθρακικό του αποτύπωμα στον κύκλο ζωής του. Οι ανάγκες του σε νερό θα καλύπτονται πλήρως μέσω της πρότυπης μονάδας επεξεργασίας λυμάτων που θα δημιουργηθεί, ενώ οι έξυπνες υποδομές φωτισμού και διαχείρισης ενέργειας θα εξασφαλίζουν την πλέον αποδοτική κατανάλωση.

Σε απάντηση σχετικών ερωτήσεων επισημαίνεται ότι τμήματα των διαδρόμων απογείωσης και προσγείωσης θα διατηρηθούν και θα επαναχρησιμοποιηθούν ως μέρος του δικτύου πεζών και ποδηλάτων και θα ενταχθούν στο πάρκο. Η διατήρηση τους ήταν εξαρχής μέρος του σχεδιασμού του έργου καθώς στόχος είναι να αναδειχθεί η ιστορία της περιοχής.

Πόσα στρέμματα υψηλού πρασίνου θα υπάρχουν στο σύνολο και πόσα χαμηλής βλάστησης

Όπως επισημαίνεται το πάρκο του Ελληνικού σχεδιάστηκε λαμβάνοντας υπόψη το μεσογειακό κλίμα και την ποικιλομορφία της ελληνικής βλάστησης. Θα φυτευτούν περισσότερα από 1.000.000 νέα φυτά και δέντρα: πεύκα, κουτσουπιές, ελιές, κυπαρίσσια, πλατάνια, που είναι ανθεκτικά και κατάλληλα για το κλίμα και τις συνθήκες της περιοχής. Ενώ 2.000 υπάρχοντα δέντρα που έχουν ήδη εντοπιστεί, θα διατηρηθούν σε προσωρινούς χώρους φύτευσης για να μεταφυτευθούν στο νέο πάρκο. Το πάρκο θα ξεκινά από τις παρυφές του Υμηττού και θα εκτείνεται ως τη θάλασσα.

Βασικό κομμάτι του σχεδιασμού για τον πόλο του Ελληνικού είναι η δημιουργία ενός εκτεταμένου δικτύου διαδρομών, μεγαλύτερου των 50 χιλιομέτρων, με πεζόδρομους, ποδηλατόδρομους και δρόμους ήπιας κυκλοφορίας. Σε αυτό θα περιλαμβάνεται και ένας μοναδικός πεζόδρομος πλάτους 56 μέτρων και μήκους πάνω από 2,5 χλμ, που θα συνδέει την λεωφόρο Βουλιαγμένης με το παράκτιο μέτωπο μέσω του πάρκου του Ελληνικού. Έτσι, το πάρκο θα ξεκινά από τις παρυφές του Υμηττού και θα εκτείνεται ως τη θάλασσα συνδέοντας τους γύρω Δήμους και ενώνοντας τις νέες γειτονιές που θα δημιουργηθούν.

Όπως ανακοινώθηκε, το διεθνούς φήμης αρχιτεκτονικό γραφείο Sasaki, το οποίο έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει μερικά από τα μεγαλύτερα και πιο εντυπωσιακά αστικά πάρκα σε όλον τον κόσμο, σε συνεργασία με το ελληνικό γραφείο Δοξιάδη, υπογράφουν τον σχεδιασμό και τη μελέτη του The Ellinikon Park.

Η διαδικτυακή παρουσίαση είναι προσβάσιμη στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

https://www.youtube.com/watch?v=uNwpg1185FM

Όπως ανέφερε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development, Οδυσσέας Αθανασίου, το πάρκο του Ελληνικού, είναι κάτι παραπάνω από ένα πράσινο, μεγάλο πάρκο. Είναι μια νέα πρόταση που εισάγει στην χώρα μας αλλά και διεθνώς έναν καινούργιο τρόπο ζωής όπου θα συνυπάρχουν αρμονικά η φύση, οι άνθρωποι και οι πιο προηγμένες εφαρμογές της τεχνολογίας.

Οι περιοχές του The Ellinikon Park

H Ολυμπιακή Πλατεία, όπως ανακοινώθηκε, θα αποτελέσει σημείο ανάδειξης της Ολυμπιακής κληρονομιάς, ενώ το αμφιθέατρο της περιοχής θα μπορεί να φιλοξενεί συναυλίες και άλλες εκδηλώσεις. Στο υψηλότερο σημείο του Πάρκου θα δημιουργηθούν υπαίθριες γκαλερί που θα φιλοξενούν γλυπτά και έργα μοντέρνας Τέχνης, με έμφαση στους Έλληνες καλλιτέχνες.

Σε μία έκταση μεγαλύτερη από το πεδίον του 'Αρεως, θα υπάρχουν θεματικές περιοχές, όπως αμπελώνες, ελαιώνες και αγροί, προσκαλώντας τους επισκέπτες σε ένα ταξίδι ανακάλυψης της ελληνικής γεωργίας. Στην περιοχή Saarinen δεσπόζει το κεντρικό κτίριο του Ανατολικού Αερολιμένα του Ελληνικού που για δεκαετίες υπήρξε πύλη εισόδου στην Αθήνα. Το ιστορικό κτίριο αποκτά νέα ζωή ως εκθεσιακό κέντρο και χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Το Ρέμα Τραχώνων οριοθετείται και η κοίτη του απελευθερώνεται, με αποτέλεσμα την αναζωογόνηση του τοπικού οικοσυστήματος και τη μεταμόρφωση της γύρω περιοχής. Η αναμορφωμένη Λίμνη κανόε-καγιάκ των Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004 θα είναι ένας χώρος, όπου θα μπορεί κανείς να απολαύσει τη μαγευτική θέα από το παρατηρητήριο και να εξερευνήσει τη λίμνη.

Τέλος, αναπόσπαστο μέρος του The Ellinikon Park είναι το Experience Park, στην περιοχή των τριών υποστέγων της Πολεμικής Αεροπορίας, που έχει ήδη γίνει ο νέος προορισμός για στιγμές χαλάρωσης στα νότια προάστια.

Ένα «έξυπνο» πάρκο του μέλλοντος

Το The Ellinikon Park θα είναι το πρώτο «έξυπνο» πάρκο στην Ελλάδα που θα ενσωματώνει έξυπνες λύσεις για την ασφάλεια των επισκεπτών και τη διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος, όπως συστήματα φωτισμού που θα προσαρμόζουν την ένταση ανάλογα με την εποχή και την ώρα της ημέρας, αλλά και συστήματα για τη συνεχή παρακολούθηση των περιβαλλοντικών συνθηκών, την εξοικονόμηση ενέργειας και νερού. Στόχος της Lamda Development είναι οι έξυπνες υποδομές του Ελληνικού να αποτελέσουν υπόδειγμα σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.