Η κυβέρνηση της Ρωσίας προχώρησε σήμερα στην πληρωμή τόκων από δάνεια της σε ρούβλια, με τη Μόσχα να υποστηρίζει πως οι κυρώσεις της Δύσης για τον πόλεμο στην Ουκρανία έχουν αναγκάζει τη χώρα να πληρώνει σε ρούβλια της υποχρεώσεις της από ευρωομολόγα.

Όπως μετέδωσε το Bloomberg, ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας, Αντόν Σιλουάνοφ, ανέφερε σε γραπτή δήλωση του πως η Δύση προσπαθεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια τεχνητή χρεοκοπία. Όλοι όσοι γνωρίζουν, κατανοούν ότι δεν πρόκειται για χρεοκοπία. Ειλικρινά, όλη αυτή η κατάσταση μοιάζει με φάρσα.

Όποτε θέλει ένας επενδυτής μπορεί να έρθει και να εισπράξει τα χρήματά του. Το αντίστοιχο ποσό σε ρούβλια θα τον περιμένει» συμπλήρωσε ο Σιλουάνοφ.

Νωρίτερα την Πέμπτη, το ρωσικό ΥΠΟΙΚ ανέφερε πως κατέβαλε πληρωμές για την εξυπηρέτηση του εξωτερικού χρέους, συνολικού ύψους περίπου 235 εκατομμυρίων δολαρίων, για επιτόκια ωρίμανσης σε ομόλογα που έληγαν το 2027 και το 2047, Εθνικό Αποθετήριο Διακανονισμών (NSD).

«Επομένως, οι υποχρεώσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας εκπληρώνονται πλήρως από το υπουργείο Οικονομικών της χώρας», υπογραμμίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

Η Μόσχα πρέπει να πληρώσει επιπλέον 159 εκατ. δολάρια για ομόλογα ωρίμανσης του 2028.

Ο Σιλουάνοφ διαβεβαίωσε ότι «προκειμένου να προστατευθούν οι επενδυτές από τον κίνδυνο μεταβολών στη συναλλαγματική ισοτιμία, τα ποσά θα αναπροσαρμόζονται βάσει της τρέχουσας ισοτιμίας του ρουβλίου μέχρι τη στιγμή των πληρωμών στους δικαιούχους».

Στα τέλη Μαΐου, η Ρωσία γνωστοποίησε ότι θα αποπληρώσει σε ρούβλια το εξωτερικό χρέος της, καθώς δεν μπορούσε πλέον να το πληρώσει σε δολάρια λόγω των κυρώσεων που της έχουν επιβληθεί.