Η Ελλάδα συνεχίζει να επιθυμεί, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, να διεκδικήσει όσο το δυνατόν πιο πολλά χρήματα γίνεται από το νέο εργαλείο REPpowerEU που έχει ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το Μάιο, αλλά ακόμη περιμένει την τελική πρόταση για τον κανονισμό ο οποίος δεν έχει «κλειδώσει», εξηγούν οι ίδιες πήγες.

Τα χρήματα που αναλογούν στη χώρα, είναι το πολύ 1 δισ. ευρώ με τη μορφή νέων επιδοτήσεων και από 3 έως 6 δισ. ευρώ με τη μορφή χαμηλότοκων δανείων. Το ποσό των δανείων θα διαμορφωθεί ανάλογα με το ποιο θα είναι τελικά το υπόλοιπο που θα απομείνει προς διάθεση από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ. Κάτι που θα διευκρινισθεί επίσης με τους ίδιους κανονισμούς...

Το εν λόγω πακέτο, το οποίο θα έπρεπε να είναι έτοιμο πριν το τέλος Ιουνίου χρονοκαθυστερεί. Και μαζί με αυτό καθυστερούν και οι σχεδιασμοί για την ενδιάμεση αναθεώρηση του Ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης. Το αρχικό χρονοδιάγραμμα της Επιτροπής ήταν να κατατεθεί η σχετική πρόταση μετά την 1η Ιουλίου στις Βρυξέλλες. Βέβαια, στο πεδίο της αναθεώρησης τα πράγματα περιπλέκονται ακόμα περισσότερο πλέον λόγω των διεθνών συνθηκών και της αναβολής στη λήψη ισχυρών αποφάσεων.

Αρχικά, πριν την πληθωριστική κρίση, τα κράτη μέλη θα έπρεπε να αναθεωρήσουν φέτος το πρόγραμμα με βάση την πορεία υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων και των έργων. Ωστόσο πλέον ένας ακόμη παράγοντας είναι τα πολύ αυξημένα κόστη πρώτων υλών και παραγωγής. Έχουν ήδη αλλάξει τους προϋπολογισμούς πολλών έργων, αλλά πλέον δεν ξέρουν πως τελικά θα τους διαμορφώσουν στο... τέλος της διαδρομής.

Αρμόδιες πηγές εξηγούν πως προς το παρόν συνεχίζεται η άνοδος κόστους. Ωστόσο, ακριβώς επειδή η παγκόσμια οικονομία πλέον δεν αποκλείεται να οδηγηθεί σε ύφεση, μπορεί η εικόνα να αναστραφεί. Δηλαδή και το κόστος των πρώτων υλών και των εξαρτημάτων αλλά και η τιμή του πετρελαίου να υποχωρήσουν.

Έτσι, και σε αυτό το πεδίο αποφάσεις δεν μπορούν να ληφθούν και η αναθεώρηση μεταφέρεται χρονικά για αργότερα, προς το τέλος του έτους, ώστε να υπάρχει μία καθαρότερη εικόνα της κατάστασης. Σε κάθε περίπτωση, όταν αυτή γίνει, θα πρέπει να προσμετρηθεί το γεγονός ότι η Ελλάδα, λόγω μεγαλύτερης ανθεκτικότητας από την πανδημική κρίση και ταχύτερης επαναφοράς του ΑΕΠ από ό,τι αναμενόταν, έχει διαφορετική κλείδα κατανομής στα τελευταία χρήματα των επιδοτήσεων, τα οποία και (για αυτόν το λόγο), μειώνονται κατά 400 περίπου εκατομμύρια ευρώ.

Πέραν της αναθεώρησης, ούτως ή άλλως το αρμόδιο επιτελείο υπό τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη στρέφει αλλού το βλέμμα του αυτή περίοδο: στην εντατικοποίηση των προκηρύξεων δράσεων και επιδοτήσεων, αλλά και στη διασφάλιση των ρυθμών απορρόφησης που ήδη φτάνουν στα 1,2 δισ. ευρώ το τελευταίο χρόνο, με το στόχο για φέτος μα είναι στα 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Αλλά και να ολοκληρωθούν τα ορόσημα με στόχο αίτημα για δόση στα μέσα Σεπτεμβρίου.