Η απόφαση συνδέεται με το κράτος δικαίου καθώς η κυβέρνηση για άλλη μία φορά δεν εφάρμοσε τους συμφωνημένους στόχους - Διαψεύδουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών

 

Ψυχρολουσία για την κυβέρνηση Μητσοτάκη καθώς κόπηκε η πολυαναμενόμενη δεύτερη δόση του Ταμείου Ανάκαμψης, που επρόκειτο να εκταμιευτεί στα τέλη Αυγούστου ή στις αρχές Σεπτεμβρίου. Η απόφαση συνδέεται με το κράτος δικαίου, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να περνάει για άλλη μία φορά κάτω από τη βάση, δικαιολογώντας τον χαρακτηρισμό «Βαλκάνιος Όρμπαν».

Σύμφωνα με πηγές από τις Βρυξέλλες, τις οποίες επικαλείται η ειδησεογραφική ιστοσελίδα ieidiseis, είχε δοθεί προθεσμία μέχρι τα τέλη Αυγούστου να απαντήσει η ελληνική κυβέρνηση για την επίτευξη των στόχων που είχε θέσει η ΕΕ με προτεραιότητα τις μεταρρυθμίσεις στο Κράτος Δικαίου.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις με τις υποκλοπές και τις παραιτήσεις τόσο του Γρηγόρη Δημητριάδη όσο και του Διοικητή της ΕΥΠ, οι ίδιες πηγές θεωρούν αδύνατο να εκταμιευθεί η δεύτερη δόση από το ευρωπαϊκό ταμείο.

Ωστόσο, αν και δεν έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών το διαψεύδουν, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι δεν έχει καν κατατεθεί ακόμα σχετικό αίτημα και αυτό θα γίνει τον Σεπτέμβριο.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης σχολίασε σχετικά το εξής: «Δυο χρόνια ο ΠΘ τάζει δις από το αισχρό Ταμείο Ανάκαμψης τα οποία του έταξε η τρόικα. Τώρα, η ίδια η τρόικα τα παρακρατά για παραβιάσεις του «κράτους δικαίου» - περίπου κάτι σαν να σε εγκαλεί η μαφία για υπερβολική βία. Έτσι καταλήγει κάθε μνημονιακός ΠΘ!»

Υπενθυμίζεται ότι εδώ και πέντε μήνες ο Αλέξης Τσίπρας είχε ζητήσει τη σύσταση επιτροπής διαβούλευσης και λογοδοσίας για τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Όταν ο Κώστας Τασούλας αποφάσισε να φέρει προς συζήτηση στη Βουλή την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα, για τη σύσταση κοινοβουλευτικής επιτροπής διαβούλευσης και λογοδοσίας για τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ 2021-2027, τελικά η ΝΔ αποφάσισε να την απορρίψει.

Πηγή: Left.gr