Εφικτή είναι η ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας (Staff Level Agreement) μέχρι τις 4 Δεκέμβρη μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ενώ αρχές 2018 αναμένεται να πραγματοποιηθεί η εκταμίευση της δόσης, η οποία θα είναι κατ' ελάχιστο 5 δισ. ευρώ.


Ποιος να το πίστευε ότι θα εξελισσόταν τόσο ομαλά η τρίτη αξιολόγηση, όπως είχαν εξελιχθεί τα πράγματα μέχρι τώρα. Και πού να σταθεί τώρα, ο πύρινος αντιπολιτευτικός λόγος...

Του Γιάννη Αγουρίδη

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί το 30% των προαπαιτουμένων, κάτι το οποίο δίνει τη δυνατότητα να υπάρξει SLA μέχρι τις 4 Δεκέμβρη. Ακολούθως, η κυβέρνηση θα ξεκινήσει να «περνά» από τη Βουλή την απαραίτητη νομοθεσία που θα απορρέει από την τρίτη αξιολόγηση, ούτως ώστε να δοθεί το «πράσινο φως» από το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου για εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα, η οποία αναμένεται να ακολουθήσει, σύμφωνα πάντα με έγκυρες πληροφορίες.

Επίσης, επικρατεί αρκετή αυτοπεποίθηση σε όλες τις πλευρές ότι δεν θα χρειαστούν επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα για την επίτευξη του στόχου του 3,5% το 2018, ενώ όλα δείχνουν ότι τα στοιχεία που συγκεντρώνουν οι θεσμοί δεν θα θέσουν σε κίνδυνο, ούτε τις διακηρύξεις του Αλέξη Τσίπρα για το ύψος και τον τρόπο διανομής του κοινωνικού μερίσματος.

Πλειστηριασμοί και αντικειμενικές

Οι πιο σημαντικές δυσκολίες της αξιολόγησης φαίνεται να καταγράφονται στην ενεργοποίηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και της μεταρρύθμισης στον χώρο της ενέργειας. Σε ό,τι αφορά στο πρώτο ζήτημα, χθες έλαβε χώρα η συνάντηση εκπροσώπων των συμβολαιογράφων με τους υπουργούς Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή, Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα.

Σε αυτή συζητήθηκαν τρόποι να προχωρήσει γρηγορότερα η διαδικασία των πλειστηριασμών και φαίνεται ότι και οι δύο πλευρές πιστεύουν ότι σύντομα θα βρεθεί λύση. Και στο θέμα της Ενέργειας, το αρμόδιο υπουργείο θεωρεί ότι είναι θέμα ημερών η τελική συμφωνία.

Αντιθέτως, ο επανυπολογισμός των αντικειμενικών αξιών αναβάλλεται για την επόμενη αξιολόγηση, καθώς θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο, αλλά και γιατί αφορά τον επιμερισμό του ΕΝΦΙΑ του 2018 στους φορολογούμενους, οπότε και δεν είναι επείγον, διότι γίνεται τον Αύγουστο.

Το «μαξιλάρι»

Την ίδια ώρα, επίμονοι είναι οι θεσμοί στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων και ιδιαίτερα του Ελληνικού, αν και δεν υπάρχει ακριβές χρονοδιάγραμμα. Σε αυτό το κλίμα, η επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών θα πρέπει να αναμένεται μεταξύ 27 και 29 Νοεμβρίου. Πάντως, μικρές καθυστερήσεις δεν αποτελούν λόγω ανησυχίας, γιατί η Ελλάδα δεν έχει χρηματοδοτικές ανάγκες και οι εκταμιεύσεις θα πάνε σχεδόν όλες στο «μαξιλάρι» που χτίζει η Ελλάδα, για την οριστική έξοδο στις αγορές. Άλλωστε, έχει συμφωνηθεί, μεταξύ όλων των πλευρών, πως είναι απαραίτητο να παραμείνει 0,5% πρωτογενές πλεόνασμα ως μαξιλάρι.