Στα πολύ καλά αποτελέσματα δημοσιονομικής πολιτικής «πατάει» η κυβέρνηση, προκειμένου να αποκρούσει τις ενδεχόμενες υποεκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Του Γιάννη Αγουρίδη

H ελληνική κυβέρνηση φέρεται να έχει αποστείλει τα οριστικά στοιχεία του 2017 στη Eurostat, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, αποτυπώνεται το πρωτογενές πλεόνασμα της περυσινής χρονιάς, το οποίο φαίνεται ότι έφτασε κοντά στο 4,5%, όταν ο επιβεβλημένος στόχος ήταν πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,75% του ΑΕΠ.

Η επικύρωση των δημοσιονομικών στοιχείων του 2017, αναμένεται να γίνει στις 23 Απριλίου από το κοινοτικό όργανο. Φυσικά κάτι τέτοιο θα αποτελέσει ένα από τα σημαντικά στοιχεία που περιμένει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να οριστικοποιήσει τη θέση του αναφορικά με το αν θα ζητήσει την εφαρμογή του μειωμένου αφορολογήτου ένα χρόνο νωρίτερα (από το 2019), μαζί με τη μείωση των συντάξεων. Πάντως, η ισχυροποίηση της ελληνικής οικονομίας αποτυπώνεται σχεδόν σε όλους τους δείκτες, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και αναθεώρηση επί τα βελτίω στην ανάπτυξη του 2017.

Τα παραπάνω αναμένεται να αποτελέσουν δομημένα επιχειρήματα της κυβέρνησης έναντι του ΔΝΤ. Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση θα παρουσιάσει τα πραγματικά στοιχεία του υπερπλεονάσματος ως μία απόδειξη ότι τα μέτρα που ελήφθησαν είναι ήδη πιο πολλά από τα αναγκαία ούτως ώστε όχι μόνο να αντικρούσει τις πιέσεις για την εμπροσθοβαρή εφαρμογή του αφορολόγητου, αλλά και να φέρει μέσω του Αναπτυξιακού Σχεδίου, το οποίο θα παρουσιαστεί στο Eurogroup της 27ης Απριλίου, μια σειρά από κοινωνικά μέτρα.

Πρώτος σταθμός όλων αυτών των διαβουλεύσεων θα είναι η συνεδρίαση του EWG της 12ης Απριλίου, στην οποία θα υπάρχει μία πρώτη εικόνα για την αποδοχή ή όχι των ελληνικών δημοσιονομικών στοιχείων.
Την ίδια ώρα, τα αποτελέσματα της ανάκαμψης ειδικά στον τομέα των ξένων επενδύσεων, που ήδη κατέγραψαν ρεκόρ δεκαετίας το 2017 αγγίζοντας τα 4 δισ., δημιουργούν ακόμη μια σαφώς θετική ένδειξη της πορείας της οικονομίας.